Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Soči zvažuje změny pro zlepšení předjíždění

Soči zvažuje změny pro zlepšení předjíždění

Nový asfaltový koberec by mohl pomoci

Organizátoři VC Ruska na okruhu v Soči ve spolupráci s FIA hledají možnosti, jak by se dala tato trať vylepšit tak, aby to pomohlo předjíždění. Předjíždění je obecně disciplína, která současné generaci vozů F1 moc dobře nejde, ale Soči má s tímto problém již od zařazení do kalendáře v roce 2014. Jelikož tvar trati musí respektovat stadiony pro zimní sporty, mezi kterými se klikatí, se toho asi moc vymyslet nedá, ale mohl by pomoci nový, odlišný asfaltový koberec.

Jemný asfalt v kombinaci s převládajícími pomalými zatáčkami a pouze krátkými rovinkami totiž klade na pneumatiky minimální nároky a jezdci proto zpravidla absolvují závod s jejich jedinou výměnou, a i to jen proto, že je povinná. Drsnější asfalt a degradace pneumatik by mohly akci na trati pouze prospět. O problému už loni hovořil i ředitel sportovních záležitostí F1 Ross Brawn.

"Když se podíváte na okruhy s velmi malou degradací, jakým je například Soči, těžko se tam závodí a bývají to jednozastávkové závody," řekl. "Když se s pneumatikami nic neděje, tak jezdec prostě pokračuje v jízdě."

"Fanoušci vědí, že profil autodromu v Soči je důvodem, proč se na něm moc nepředjíždí," navázal nyní Alexej Titov, generální ředitel společnosti Rosgonki, nového promotéra VC Ruska. "Proto s Charliem Whitingem (ředitelem závodů F1), FIA a FOM pracujeme na změně této situace.

Chceme toho dosáhnout malými změnami, kterých si diváci na tribunách a před televizními obrazovkami možná ani nevšimnou, ale my věříme, že zlepší sportovní stránku závodů a budeme vídat více předjíždění. Teoreticky by to mohlo být cokoliv od rozšíření nebo zúžení některých částí trati, až po změnu asfaltu, což by mělo vliv na pneumatiky a týmy nutilo k odlišným taktikám."

Změny se ale nestihnou uskutečnit před Velkou cenou Ruska 2018, která se pojede 30. září.