Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Norris přiznává vinu

Norris přiznává vinu

McLaren část z ní bere na sebe.

Lando Norris včera navzdory sílícímu dešti odmítl včas zajet do boxů pro pneumatiky do přechodných podmínek. Byl příliš pohroužen do souboje o vítězství s Lewisem Hamiltonem. Nakonec nejen přišel o vítězství, když se Mercedesu na druhý pokus podařilo povolat Hamiltona, ale na mokré trati a slickách se jeho téměř neovladatelný monopost propadl na poslední bodované pozice. A ještě i o body za konečné sedmé místo mohl přijít, jelikož komisaři po závodě prošetřovali jeho nezvládnutý nájezd do boxové uličky, při kterém dvakrát přejel bílou čáru. Nešťastník nakonec dostal pouze napomenutí.

Šéf týmu se svého 21letého závodníka pokusil před novináři zastat.

"Dobře ví, že je to součástí hry a daní za získávání zkušeností," řekl Andreas Seidl v rozhovoru pro Sky F1. "Ale ponaučení si nevezme pouze on, ale i další na jeho straně garáže, protože vždy je šance jezdce přesvědčit skrz informace dostupné boxové zídce. Chybu jsme udělali společně. Lewis se také bránil rozhodnutí svého týmu a pro nás to byla obrovská příležitost. Moc jsme chtěli vyhrát, proto jsme zůstali na trati."

Norris však ani moc neskrýval, že v první řadě on sám připravil celý tým o vzácnou šanci na vítězství a sebe o šanci na první vítězství v kariéře jezdce F1.

"Rozhodli jsme se zůstat na trati," vysvětluje Norris. "Ukázalo se, že to bylo špatné rozhodnutí, ale bylo to moje rozhodnutí jakož i rozhodnutí týmu. Ačkoli ve skutečnosti, oni si mysleli, že bych měl jet do boxů a já jsem se rozhodl raději zůstat na trati. Takže mé rozhodnutí.

Dělal jsem všechno proto, abych zůstal před Lewisem. Bylo to těžké, udělal jsem pár chyb, ale udržel jsem ho za sebou, dokonce se mu trochu vzdálil. Měl jsem novější pneumatiky než on, přilnavost byla ještě docela dobrá a prostě jsem si myslel, že déšť už nebude o moc silnější."

VC Ruska 2021 zanechá jizvu na duši mladého nadějného závodníka. Foto: McLaren

Že McLaren měl správné informace, ukazuje konečné čtvrté místo Daniela Ricciarda. Australanův závod pokazilo zaváhání mechaniků při plánované výměně pneumatik, ale díky rychlé a efektivní komunikaci se svým závodním inženýrem se dobře načasovanou zastávkou dostal před týmového kolegu a téměř až na stupně vítězů.

Zdroj: Sky, úvodní foto: McLaren