Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Norris odkoukával od Russella

Norris odkoukával od Russella

Pole position nebude velkou výhodou.

V posledním závodě dosáhl McLaren double, včera jeho jezdec vyhrál kvalifikaci. To zní, jako by se fanoušci druhého nejstaršího a nejúspěšnějšího týmu F1 dočkali návratů starých dobrých časů. Samozřejmě, Landu Norrisovi pomohlo, že rivalové bojující o titul se utopili ve vlastních problémech, ale oranžový vůz byl na osychající trati o více než polovinu sekundy rychlejší než ferrari Carlose Sainze a všech ostatních soupeřů.

"Prostě úžasné! Ani nevím, co mám říct," dostal ze sebe mladý Brit po zisku první pole position v kariéře. "Bylo to dost šílené, ale udělali jsme správné rozhodnutí a v posledních minutách přešli na slicky. Nenapadlo mě, že z toho může být pole position, o to větší radost teď cítím."

Na výsledku se muselo do velké míry podepsat, že Norris dokázal na částečně vlhké trati jet přípravné kolo tak, že zahřál své měkké slicky, což se většině soupeřů nepodařilo. Dobrou rychlost a správné taktické rozhodnutí McLarenu potvrdil Daniel Ricciardo na pátém místě. I Norris přitom přiznal, že nevěřil, že na pneumatikách navržených pro suchou trať dokáže svůj čas vylepšit. Jezdec McLarenu také přiznal, že záměrně imitoval George Russella v pomalejším voze Williamsu, kterému nakonec patří třetí pozice.

"Vyžádal jsem si od týmu informace o Georgovi. Na velkoplošných obrazovkách jsem viděl, že režie sleduje jeho kolo. Díky tomu jsem měl informaci, kde získal čas, ve kterých sektorech a kterých zatáčkách byl silný a kde měl naopak největší problémy. Samozřejmě mi pomohlo, že jsem věděl, kde mám čekat problémy."

Navzdory fantastickému sobotnímu úspěchu však nevidí až takovou výhodu do závodu. O tom, kdo bude první na konci prvního kola do značné míry rozhodne až druhá zatáčka okruhu. Vůz na prvním místě bude jediný, kdo se na dlouhé rovince nebude moci schovat do aerodynamického stínu za jiným vozem.

"Pokud existuje místo, kde nechcete být na pole position, tak právě tady. Po startu se pojede na plný plyn přes první zatáčku až ke dvojce. Přesto mám velkou radost."

První Norrisova pole position. Foto: McLaren

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: McLaren