Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Čtyři formule vedle sebe?

Čtyři formule vedle sebe?

Liberty Media chce více akce v začátku VC

Jako čím dál pravděpodobnější se jeví změna uspořádání startovního roštu velkých cen F1. A to možná už od roku 2019. Vyplývá to alespoň z vyjádření čelného představitele promotérské organizace Liberty Media Rosse Brawna pro časopis auto motor und sport.

Dosavadní systém, kdy stojí dvě auta vedle sebe a mezi řadami je osmimetrový rozestup, se novým vlastníkům F1 moc nelíbí. Nepřináší totiž potřebný vzruch a diváky vyžadované změny v pořadí už na prvních stovkách metrů. Řešení existují dvě, a obě už byla v dávnější minulosti využívána.

První počítá s rozmístěním monopostů dle schématu 3 – 2 – 3, extravagantnější varianta dokonce staví vedle sebe čtyři vozy (4 – 3 – 4). Také vzdálenosti mezi řadami se zkrátí. V obou případech by tedy po boku držitele pole position nestál jako dosud jeden, ale dva nebo tři soupeři.

Jako každá nová věc má i tato myšlenka četné oponenty. Ti argumentují zejména devalvací hodnoty kvalifikace a také vyšším rizikem kolizí v úvodní fázi. Horší ovšem je, že parametry řady okruhů zavedení nového startovního pořádku neumožňují. Byly by nutné finančně náročné přestavby a třeba v Monte Carlu prostě čtyři formule vedle sebe nenamačkáte.

Pokud k nějaké inovaci dojde, musí být o ní rozhodnuto do 30. dubna. Jinak nebude moci být zahrnuta do sportovního reglementu pro sezonu 2019.