Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hartley poradil Kvjatovi s kariérou

Hartley poradil Kvjatovi s kariérou

Jak se vrátit do hledáčku týmů F1?

Na konci roku 2010 byl Brendon Hartley vyřazen z juniorského programu Red Bullu a Daniil Kvjat se ve stejném roce stal jeho součástí. O pět let později už Kvjat závodil za Red Bull Racing v F1 a odepsaný Hartley se uchytil v továrním týmu Porsche ve vytrvalostním mistrovství světa. Hartley se ale dokázal vrátit a závodí za Toro Rosso, k čemuž mu výrazně dopomohly Kvjatovy slabé výkony v tomto týmu poté, co ho Red Bull Racing vrátil zpět na "doučování". Odepsaný ruský závodník získal pouze místo vývojového jezdce Ferrari, ale chtěl by se vrátit. Co by mu poradil Hartley, který ví, jaké to je, když nad ním šéfové zlomí hůl?

"Mě hodně naučilo vytrvalostní závodění," řekl 28letý Novozélanďan. "V jednom voze se střídáte se dvěma špičkovými kolegy. Tam se není kam ukrýt a po nějakém čase za začnete učit jeden od druhého. Je to prostředí, kde, pokud je někdo rychlejší, jste velmi rychle donuceni akceptovat to. Musíte si říct: Dnes byl rychlejší. Potom jdete za ním a můžete o tom mluvit a pracovat na tom. Tak jsem se mnohému naučil.

Naučí vás to i respektu, protože každý den ze sebe dáváte maximum. Ale musíte akceptovat, že přesto byl dnes někdo lepší než vy. Vytrvalostní závodění vás tomu naučí a pomůže vám stát se kompletnějším závodníkem."

Pomohlo by to i 23letému Kvjatovi, když jiní jezdci v jeho věku ještě v F1 pouze začínají?

"Ano. Kvůli všemu, co jsem teď řekl. Myslím, že mladí jezdci jsou hodně náchylní okamžitě ze všeho obviňovat svůj vůz nebo tým a nepodívají se sami na sebe.