Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Cesta do hlubin Hartleyovy duše

Cesta do hlubin Hartleyovy duše

Loňská Novozélanďanova kalvárie jeho očima

Jezdil s vědomím, že o jeho osudu je už beztak zřejmě rozhodnuto. Tlak se závod od závodu zvyšoval. Tak líčí Brendon Hartley svoji nešťastnou loňskou anabázi ve formuli 1.

Podle vlastního podání, zveřejněného na platformě The Player´s Tribune, se k jeho uším donesly první zvěsti o vyhazovu již před VC Monaka. Dozvěděl se o nich od novinářů, a i když šlo jen o dohady, znejistily ho.

Nejhorší bylo podezření, že za tím může být zrnko pravdy,“ svěřil se devětadvacetiletý Novozélanďan. „Po určité době jsem zjistil, že skutečně určití lidé si nepřejí, abych zůstal v Toro Rosso. Byl to pro mě docela šok.“ Hartley sice nikoho nejmenuje, ale je víceméně jasné, že jednou z těchto osob byl Helmut Marko. 

V roli manekýna v Monte Carlu - do smíchu mu ale v té chvíli nebylo

Tenkrát v Monte Carlu si Brendon prohlížel zdi kolem trati a myslel na to, že když se do nich trefí, jeho kariéra ve F1 skončí. To se nenaplnilo, byť velkou cenu po kolizi nedokončil a parťák Pierre Gasly zazářil šestým místem.

Trápení pokračovalo. „S každým dalším tréninkem jsem víc a víc pociťoval, že je na mě soustředěna enormní pozornost. Všechna moje kola byla přesně analyzována a prohřešky sčítány,“ posteskl si.

Definitivu se dozvěděl až těsně po závěrečném dějství v Abú Zabí: „Hodinu po dojezdu jsem byl pozván k šéfům. Po pár minutách jsem už nebyl pilotem F1.

V té době to ale pro nikoho nebylo žádným překvapením a podvědomě s tím musel počítat i on sám. Nejhorší chvíle zažíval, když se potom vrátil do boxů a sděloval ortel partě, která se během sezony starala o jeho auto a s níž si perfektně rozuměl.

Poslední kilometry ve F1 na trati v Abú Zabí

Kam teď povedou jeho kroky, neprozradil. Formuli 1 stále nevzdává, vzhledem k věku a předvedeným výkonům je nicméně druhá šance dost nepravděpodobná. Reálný je návrat do WEC, v němž slavil svoje největší úspěchy.