Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Fernley: Předpisy musejí být doménou FIA

Fernley: Předpisy musejí být doménou FIA

Brawn potřebuje více kompetencí

Exmistr světa Damon Hill vzbudil během VC Austrálie bouři nevole svým příspěvkem na twitteru, v němž konstatoval, že FIA ztratila kontrolu nad F1. A vida, uplynulo pár dní, a už se první představitel týmu F1 opatrně vydává v jeho stopách. Nepřekvapí, že jde o známého kverulanta, faktického šéfa stáje Force India Roberta Fernleyho.

My už dlouho tvrdíme, že pravidla má určovat jedině FIA. Je pěkné, že se o všem vedou porady a zohledňují se různá stanoviska. Ale na konci musí padnout jasné rozhodnutí. Teď to probíhá tak, že svůj vliv uplatňuje Ferrari a kdo ví, kdo ještě. Myslím si nicméně, že lidé postupně docházejí k názoru, že by to měla být jednoznačně doména FIA. Je to ostatně její mistrovství,“ prohlašuje.

Podle Fernleyho je současný stav reliktem minulosti, kdy za éry Todtova předchůdce Maxe Mosleyho byla přijímána v technické oblasti rozhodnutí, mírně řečeno, nekompetentní (osm válců je méně než deset, tak to bude i méně stát…). „To už dnes neplatí. S nástupem Rosse Brawna a jeho kolegů jsme dostali jedinečnou šanci. Věci rozumějí lépe než všichni experti předtím,“ je přesvědčen boss Force India, jenž ovšem uznává, že sportovnímu řediteli F1 zatím chybí dostatek pravomocí.