Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Premiéra ve Věčném městě

Premiéra ve Věčném městě

Pojede se kolem Kolosea, ale hranatého

Formule E se vrací do Evropy. První zastávkou bude Řím, který se do kalendáře dostal vůbec poprvé. Na premiéru se také náležitě připravuje.

Má to jen malou vadu na kráse. Ve všech propagačních materiálech se opakuje motiv monopostů prohánějících se kolem Kolosea. Je pravdou, že v sousedství této význačné památky se uskutečnila promoční akce, závod se ale pojede někde úplně jinde.

Pořadatelé vybrali čtvrť EUR, nacházející se v jižní části italské metropole a dobře dostupnou metrem. Jde o unikátní architektonický komplex, který původně vznikl pro neuskutečněnou světovou výstavu v roce 1942. Jeho široké bulváry by měly zaručit atraktivní podívanou s dostatkem příležitostí k předjíždění.

Circuito Cittadino dell´EUR je druhý nejdelší okruh v šampionátu. Start a cíl se nachází na Via Cristoforo Colombo, trať dále vede kolem Marconiho obelisku a nejvýznamnější stavby v této lokalitě, tzv. hranatého Kolosea (Colosseo Quadrato).

Jean-Éric Vergne (Techeetah) přijíždí do Věčného města jako lídr celkové klasifikace a s vědomím, že na špici průběžného pořadí zůstane i při odjezdu. Na druhého Felixe Rosenqvista (Mahindra) má totiž slušný třicetibodový náskok. Zato na mladého Švéda zle dotírá Sam Bird (DS Virgin), zaostávající jen o tři body. Po nezdaru v předchozí e-prix v Punta del Este mají co napravovat Sébastien Buemi (Renault) i Nélsinho Piquet (Jaguar). V Uruguayi naopak konečně zabral obhájce titulu Lucas di Grassi (Audi).

Stanice Eurosport 1 vysílá v sobotu 14. dubna od 15.00 záznam kvalifikace a od 16 hodin přímý přenos závodu.

Fakta o e-prix Říma

Délka trati: 2,84 km

Počet zatáček: 20