Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Bourdais zuří kvůli rozhodnutí vedení závodu

Bourdais zuří kvůli rozhodnutí vedení závodu

Musel jsem závodit s idioty!

Francouze Sébastiena Bourdaise naštvala některá rozhodnutí ředitelství závodu během nedělního závodu IndyCar Series v Long Beach. Bourdais se po skvělém souboji na cílové rovince dostal před Dixona, pak mu ale místo musel přepustit. Navíc po nehodě jeho stájového kolegy Clamana De Mela IndyCar uzavřela vjezd do boxů, což Bourdaise připravilo o šanci na dobrý výsledek.

Způsob, jakým se Bourdais dostal před Dixona na druhé místo, byl kořením závodu. Francouz při tom předjel i dva o kolo zpět jedoucí závodníky. Hned poté, co si vyslechl pochvalu od svého závodního inženýra, ale přišla penalizace. IndyCar nařídila Bourdaisovi pustit Dixona zpátky před sebe. Při předjíždění Bourdais přejel oběma pravými koly přes čáru oddělující výjezd z boxů.

Tým se proti rozhodnutí odvolal, IndyCar ale penalizaci potvrdila a Bourdais musel druhé místo zase přepustit. „Výjezd z vlásenky byl jak z jiné planety a podařilo se mi se za Dixona dostat. Asi nečekal, že se objevím vedle něj, pak na mě ale najel a já musel uhnout,“ vysvětloval Bourdais.

„A co jsem měl dělat jiného. Snažil jsem se si zachránit život. A musím mu pak to zas*** místo vrátit zpátky? Právě jsem vám zajistil ty nejlepší záběry v televizi a tohle je moje odměna?“ rozčiloval se podle webu Racer Bourdais.

Předjížděcí manévr:

 

Jakmile se Dixon vrátil před Bourdaise, Francouz se okamžitě probojoval zpátky na druhé místo. Byl jsem tak naštvaný, že jsem to místo chtěl zpátky co nejdřív, vysvětlil.

Šance na dobrý výsledek se ale rozplynula v 60. kole. Těsně před tím, že Bourdais zamířil do boxů, havaroval jeho stájový kolega Zachary Claman De Melo. S Dixonem už Bourdais mířil na pit lane, IndyCar ale rozhodla o uzavření boxů. Francouz boxovou uličkou projel a zastavil znovu ve chvíli, kdy byly boxy již otevřené. Dixon si pit stop odbyl a pak dostal penalizaci.

Nebyl jsem si jistý, jestli jsem to stihnul nebo ne, ale celý víkend byl zničený během jedné a půl vteřiny. Ředitelství závodu mohlo pár vteřin s uzavřením boxů počkat, ale neudělalo to a my museli na konec, kde jsme závodili s idioty, zlobí se Bourdais.

Toho 13 kol před koncem sestřelil ve vlásence Jordan King. Ale nebyl to jediný incident z posledních kol závodu. Nejprve mi Charlie (Kimball) ohnul na pravé straně zavěšení, to už jsme byli bez šancí. Pak se asi Jordan King cítil jako hrdina a narazil do nás. A nakonec se nás ještě Matt Leist několikrát snažil nabourat,“ rozčiloval se Francouz, který měl na dosah dobrý výsledek.