Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Bourdais předčasně končí u Dale Coyne Racingu

Bourdais předčasně končí u Dale Coyne Racingu

Tým musí najmout jezdce, který mu přinese peníze

Sébastien Bourdais je dalším jezdcem, který po letošní sezoně překvapivě přišel o místo v IndyCar Series. Rozchod se čtyřnásobným šampionem Champ Cars oznámil tým v pátek. Už předtím se týmy nečekaně rozloučily s Jamesem Hinchcliffem a Spencerem Pigotem, kteří počítali s tím, že budou mít místo jisté i v příští sezoně.

„Chci poděkovat Sébastienovi, že v nás měl důvěru, když se sem vrátil po závodění ve formuli 1 a v roce 2011 se připojil k našemu týmu. A stejně tak v posledních třech letech. Není to lehké rozhodnutí, ale vzhledem k neustále se měnícímu prostředí v IndyCar nemáme jinou možnost, než udělat změnu. Přejeme Sébastienovi hodně štěstí v jeho další závodní kariéře,“ uvedl v týmovém prohlášení Dale Coyne.

Podle webu Racer.com, který se zprávou přišel jako první, musí Coyne z ekonomických důvodů sáhnout po jezdci, který týmu přinese peníze. Tím by mohl být třeba James Hinchcliffe, který podobně přišel o místo u týmu Arrow McLaren SP. Stejně jako Bourdais měl také Hinchcliffe kontrakt i na příští rok.

Od rozchodu s týmem shání Hinchcliffe sponzory a podle Raceru už získal nějaké příspěvky, které by mu k místu mohly pomoci. Ze stejných důvodů skončil i Pigot, jehož u Carpentera nahradil mladý Nizozemec VeeKay, podporovaný sponzory z jeho vlasti.

„Chci poděkovat Daleovi (Coynovi), Jimmymu (Vasserovi) a Sullimu (Jamesi Sullivanovi), že mi dali možnost závodit další roky v IndyCar Series. Těším se na další možnosti v závodní kariéře,“ řekl k rozchodu s týmem Bourdais.

Čtyřnásobný šampion Champ Car to v roce 2008 a v části následující sezony zkoušel ve formuli 1. Po závodění v již neexistujícím šampionátu Superleague Formula se v roce 2011 vrátil do zámoří, když se ve voze střídal s Alexem Lloydem. Po dvou sezonách u týmu Dragon Racing závodil tři roky za KV Racing (v poslední sezoně se tým jmenoval KVSH Racing), pak se vrátil na tři roky k týmu Dalea Coynea. V posledních dvou letech se na jeho voze podíleli ještě Jimmy Vasser a James Sullivan.

„Chceme oba poděkovat Sébastienovi za úžasnou práci, kterou odvedl pro oba naše týmy – KVSH Racing a Dale Coyne Racing Vasser-Sullivan. Seb pro nás odjel 84 závodů. Za tu dobu získal pole position a vyhrál hodně závodů. Sébastien je skvělý kamarád, výborný jezdec, opravdový šampion a úžasný velvyslanec pro naše partnery v IndyCar. Přejeme mu hodně štěstí v jeho další kariéře a doufáme, že ještě bude možnost, aby pro nás závodil,“ uvedli v prohlášení společně Vasser a Sullivan.

Příležitostí, jak pokračovat v kariéře v IndyCar, pro čtyřicetiletého rodáka z Le Mansu moc není. Volná místa mají týmy A.J. Foyta a Trevora Carlina, oba ale chtějí jezdce, kteří přinesou peníze. Stejně tak projevili v minulosti ochotu přidat další vůz Bobby Rahal a Chip Ganassi, o nichž se spekulovalo právě v souvislosti s další kariérou Jamese Hinchcliffea. Oba ale podmiňovali rozšíření týmu tím, že musí přijít jezdec, jehož sponzoři pokryjí významnou část rozpočtu.

Ganassi už po sezoně navíc tým jednou rozšířil, když přidal třetí vůz pro Švéda Ericssona, aby využil lidi ze zrušeného programu v závodech sportovních vozů – v nichž pro něj i v letošní sezoně paradoxně ve vybraných závodech startoval Bourdais.

Podle Raceru zatím není jasné, jestli u Dale Coyne Racingu zůstane také elitní závodí inženýr Craig Hampson. Bourdais s ním vyhrával tituly v Champ Cars. Ke Coyneovi Hampson přišel právě proto, aby mohl s Francouzem obnovit spolupráci.