Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Grosjean zamíří za oceán

Grosjean zamíří za oceán

Francouz ale nebude závodit na oválech

S úplně novou jezdeckou dvojicí vstoupí do letošního ročníku tým Dale Coyne Racing. Coby pilota vozu s číslem 18 oznámila stáj Eda Jonese, který za tým závodil v roce 2017. Druhý vůz bude ve většině závodů řídit expilot formule 1 Romain Grosjean. Místo devatenáctky ponese vůz číslo 51, což bude reflektovat spolupráci s týmem z NASCAR Rick Ware Racing. Do Indy500 a dalších vybraných závodů navíc stáj nasadí třetí monopost s číslem 52.

„Jsem nadšený z příležitosti závodit ve Spojených státech v NTT IndyCar Series. Měl jsem pro letošní rok různé nabídky, ale rozhodl jsem se pro IndyCar, protože je to jedna z mých oblíbených sérií. IndyCar má mnohem vyrovnanější pole oproti tomu, co jsem zatím v kariéře zažil. Bude vzrušující bojovat opět o vítězství a stupně vítězů. Moje levá ruka se stále hojí, ale jsem připravený vrátit se do závodního vozu a zahájit novou kapitolu v mé kariéře,“ řekl účastník 181 velkých cen formule 1 Grosjean.

Přiznal, že původně bylo v plánu, že bude závodit i na oválech. Rozhodnutí ale změnil po nehodě v Bahrajnu. S týmem se poprvé spojil před závodem v Imole. „Dal nám nabídku a já měl odjet celý šampionát, ale pak se stalo to, co se stalo v Bahrajnu. Chvíli jsem si tam myslel, že je po mně,“ citoval web Racer.com francouzského závodníka.

„Coby otec tří dětí musím na ně brát při rozhodování ohled, a teď se na to necítím. Nejde ani tak o mě, jako o moje děti, moji ženu. Nechci riskovat na oválech, speciálně na těch dlouhých. Možná bych mohl zkusit třeba Gateway, ale superspeedway, to si myslím, že s ohledem na moje děti a moji ženu nemohu riskovat,“ dodal Grosjean.

Na Grosjeanově voze bude Coyne spolupracovat s majitelem týmu z NASCAR Rickem Warem. Sedmapadesátiletý rodák z Los Angeles pomůže Coyneovi rozšířit tým na tři vozy. Ty nasadí do vybraných závodů. Spekuluje se o tom, že ve třetím voze se představí Cody Ware, pětadvacetiletý syn Ricka Warea, který má na kontě závody v NASCAR a v asijské série Le Mans.

Ed Jones. Foto: IndyCar

Coyne na svém dalším voze spolupracuje s Jimmym Vasserem a Jamesem Sullivanem, kteří předtím společně s Kevinem Kalkhovenem tvořili tým KVSH Racing. Tento vůz v minulosti pilotovali Sébastien Bourdais a v posledních letech Santino Ferrucci. Ferrucci ale odchází do NASCAR. Tým oznámil, že do kokpitu usedne Ed Jones.

„Jsem opravdu nadšený, že se v roce 2021 připojím k týmu Coyne Vasser Sullivan. Začal jsem svoji kariéru v IndyCar s Dalem. Jimmy a Sulli spolu dosáhli mnoha úspěchů a kombinace Coyne – Vasser – Sullivan se v posledních třech letech osvědčila,“ uvedl Jones.

Jones zažil s Coynem v roce 2017 úspěšný debut v IndyCar, po roce jej ale zlákal tým Chipa Ganassiho. Pro Ganassiho Jones nebyl první volbou, ale až několikátou poté, co jezdci, o které stál, si našli místa jinde. S výsledky mladého pilota narozeného v Dubaji nebyl Ganassi spokojen a po roce se s ním rozloučil. Na Jonese zbyly jen závody na městských a silničních okruzích za tým Eda Carpentera. Vloni v IndyCar nezávodil vůbec.

Zdroj: indycar, úvodní foto: Haas