Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Gasly přežil nejděsivější moment kariéry

Gasly přežil nejděsivější moment kariéry

Jezdec Toro Rosso se už viděl ve vzduchu

Alespoň že jsme všichni zdraví. To je asi to nejoptimističtější, co si u Toro Rosso mohli říci po skončení první části dnešní kvalifikace. S motory Honda v Baku nepatřili zrovna mezi favority na postup do Q2, ale nakonec se o něj ani pořádně nepokusili. Brendon Hartley po kontaktu s bariérou na chvíli ztratil koncentraci a s defektem levé přední pneumatiky se vlekl rovnou uprostřed dlouhé rovinky, kde se normálně jezdí rychlostí přes 300 km/h. Málem to skončilo velkou havárií zrovna s týmovým kolegou, který se ale v poslední vteřině stihl vyhnout a skončil ve výjezdové zóně.

"Bylo to fakt děsivé. Nejděsivější moment mé kariéry," přiznal Pierre Gasly po vystoupení z vozu, když přestal chrlit nadávky do týmové vysílačky. "Nevěděl jsem, jestli chce uhnout vlevo nebo vpravo. Nevím, co se Brendonovi stalo, jel strašně pomalu. Já jsem jel tak 320 km/h a on vlastně téměř stál. Snažil jsem se mu vyhnout, ale už jsem si byl jistý, že do něj nabourám. Normálně jsem se už viděl s vozem ve vzduchu. Ani nevím, jak jsem se mu nakonec vyhnul, ale byl to děsivý zážitek. Možná to bylo kvůli defektu pneumatiky. Je mi jasné, že to neudělal schválně, ale byl rovnou uprostřed ideální stopy a já jsem nemohl vědět, jestli v ní chce zůstat nebo bude uhýbat."


Hartley se okamžitě po incidentu týmu omluvil prostřednictvím vysílačky a přiznal vinu v plném rozsahu. Později se ukázalo, že vůbec nevěděl, že je za ním vůz v měřeném kole.

"Katastrofa. Je mi to strašně moc líto," kál se Novozélanďan. "Ještě jsem neměl na kontě žádný čas, oba pokusy mi přerušila žlutá vlajka. Pak jsem se otřel o bariéru, zjistil problém a zpomalil. Netušil jsem, že Pierre je hned za mnou. Pochopitelně jsem jel na půl plynu a snažil jsem se zjistit, jak špatné to s vozem bude. Totálně jsem to pohnojil. Když se závodí mezi bariérami, tak nevidíte, že se k vám blíží jiný vůz. Byla to obrovská chyba, dlužím mu velkou omluvu, téměř jsem způsobil vážnou nehodu. Jsem zklamaný, že to dnes takto skončilo. Otřesný den."