Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Williams: "Formule 1 nikdy taková nebyla."

Williams: "Formule 1 nikdy taková nebyla."

Max Mosley podroben tvrdé kritice.

Jak jsme již předeslali a jak potvrdil sám Frank Williams, týmy musí držet při sobě, má-li mít GPWC, a vůbec každý tým, nejmenuje-li se zrovna Ferrari, šanci prosadit své nároky. Právě toto spojenectví je tou nejsilnější zbraní v boji o budoucnost formule 1.

Ferrari podepsalo dohodu s Berniem Ecclestonem, čímž se formuli 1 zavázalo do roku 2012. FIA a Bernie Ecclestone vzápětí zaútočili na týmy, ať podepíší také, jinak nebudou mít nic [žádné peníze].

Automobilky ve sdružení GPWC se však nevzdaly a zatím všechny týmy formule 1 vyjma Red Bullu a Jordanu podepsaly memorandum o vzájemném porozumění.

Týmy se také dohodly na omezení testů na 30 dní během sezóny, Honda (BAR) však hrozí odstoupením, nepřidá-li se také Ferrari. Frank Williams apeluje na soudržnost v takových rozhodnutích, což jim pomůže ve sporech s prezidentem FIA Maxem Mosleym a Ferrari. A Berniem Ecclestonem.

"Bernie nás vždy demoralizoval tím, že nás rozdělil a roztříštil, aby získal lepší smlouvy," řekl Frank Williams.

Týmům dochází trpělivost se způsobem, jakým Max Mosley formuli 1 vede. Williams přitom poukazuje na spoustu kontroverzních rozhodnutí v poslední době a na krok Ferrari zavázat se v předstihu další Concordské dohodě.

"Něco tu momentálně smrdí," řekl Frank Williams. "Je to velmi nezdravé prostředí. Formule 1 předtím nikdy taková nebyla, dokonce ani v roce 1980, kdy jsme všichni bojovali s  Jeanem Marie Balestrem, Mosleyho předchůdcem. Ten se nikdy nesnažil tak moc ovlivnit život samotných týmů.

Max nenechá nic na pokoji, kdyby to řídil Bernie, bylo by to v pohodě. Nejsou žádné důkazy o tom, že by byl Max finančně zkorumpován, je ale zkorumpován mocí. Šéfuje tomu, a postavíte-li se proti němu, může hodně ublížit."

Frank Williams udělá všechno pro to, aby týmy držely při sobě. Soudný den podle něj není daleko.

"Nějakou dobu se už blíží," řekl.