Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Časy v Barceloně už klesly o devět sekund

Časy v Barceloně už klesly o devět sekund

Jezdci kritizují plánované zpomalení

Čas dosažený ve včerejší kvalifikaci jezdcem na pole position je lepší než loni. Na to jste si už asi od začátku sezony zvykli. Ale tři sekundy za 12 měsíců? To se často nevidí. Vlastně… vidí, ale snad jenom v Barceloně.

Letos se jako vystřelení z praku musejí cítit jezdci Haasu a Nico Hülkenberg z Renaultu (Carlos Sainz je v týmu nový). Oba týmy meziročně zrychlily o více než 3,5 sekundy! Lewis Hamilton je po roce opět na pole position, ale tentokrát s časem o téměř tři sekundy lepším než loni. Dokonce i Williams se zlepšil o sekundu a půl…

Hodně z toho ale můžeme připsat na účet nového hladkého asfaltu a superměkkým pneumatikám. I tak je ale úžasné, že vozy F1 v Barceloně během čtyř let zrychlily o těžko představitelných devět sekund. To je rozdíl třídy. Pro srovnání, vozy kategorie F2 byly tento víkend ve srovnání s Hamiltonem pomalejší o 12 sekund.

V roce 2014 byl nejlepší kvalifikační čas 1:25,232 a po roce klesl jen o přibližně půl sekundy V roce 2016 se Pirelli poprvé odvážilo dovézt do Španělska i měkké pneumatiky a časy klesly o 2,5 sekundy. Vyšší přítlak vozů v roce 2017 způsobil, že jezdci přestali brzdit před některými z rychlých zatáček, což přineslo zlepšení o další tři sekundy. Včerejší Hamiltonovo kolo s časem 1:16.173 bylo dokonce o 3,8 sekundy rychlejší než to v podání Rubense Barrichella, jenž v roce 2009 dosáhl nejlepšího výkonu éry atmosférických motorů V8.

A závodníky rychlá jízda evidentně baví, jak lze vytušit ze slov Sebastiana Vettela, kterému se vůbec nelíbí, že kvůli zjednodušení předních přítlačných křídel mají vozy příští rok zpomalit o sekundu a půl.

"Je to směšné. Od roku 2009 nám říkali: Ubereme z aerodynamiky, zlepšíme závodění. Pak se řeklo: Vozy jsou příliš pomalé, pojďme zlepšit aerodynamiku, vozy budou širší a zábavnější. A my jezdci řekli: Děkujeme pěkně, přesně tohle jsme chtěli. Nyní jsou závody náročnější, z vozů vystupujeme vyčerpaní. A opět se bude zpomalovat! Je to jako plavit se do Ameriky a stokrát přitom změnit kurz.

Měli by se nás zeptat, co potřebujeme k předjíždění. My jsme jezdci. Nevíme nic o tom, jak vůz postavit, ale chápeme, jak se chová na trati a co nám brání v předjíždění. Jenže nás se nikdo neptal," zlobí se Vettel.

A Lewis Hamilton souhlasí.

"Ničemu nepomůže, že nás zpomalí o tři nebo jeden a půl sekundy. Závodění nebude o nic lepší," řekl úřadující šampion.