Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Vettel použil třetí motor

Vettel použil třetí motor

Bottas musel jezdit se starým.

Pokud bude boj o mistrovský titul zůstane vyrovnaný, mohou ho rozhodnout i penalizace za výměny pohonných jednotek. Každý jezdec má na sezónu 4 pohonné jednotky a pokud to bude málo, dostane za použití první části páté (a každé další) pohonné jednotky trest ztráty deseti míst na startu nejbližší velké ceny a za každou další část páté (a každé další) pohonné jednotky dalších pět míst. V uplynulých letech jsme na názorném příkladu jezdců McLarenu mohli vidět, jak to vypadá, když jedna penalizace střídá druhou, ale pro jezdce bojujícího o nejlepší místa na startu by byly mnohem bolestivější. Tento scénář ale snad Sebastianu Vettelovi nehrozí.

Pár minut před koncem dnešního tréninku zůstalo Vettelovo ferrari stát v boxové uličce a zpět do garáže ho odtlačili mechanici. Ty čekal náročný úkol. Jelikož na hledání důvodu úniku vody z pohonné jednotky a případnou opravu před kvalifikací nebyl čas, Němec dostal novou pohonnou jednotku. Ta, ze které unikala voda, přitom začala sloužit pouze včera. Po náročných víkendech v Bahrajnu a v Rusku se totiž Ferrari i Mercedes rozhodly dát svým jezdcům nové pohonné jednotky. Druhé místo na startu zítřejší velké ceny tedy Vettel vybojoval s třetí ze čtyř povolených pohonných jednotek, a to má za sebou pouze čtyři z dvaceti závodů.

Naštěstí, pohonná jednotka by měla být po opravě připravena vrátit se do aktivní služby. Problémem je, že Vettel už může bez trestu dostat pouze jednu novou pohonnou jednotku, tedy bude mít pouze jedinou příležitost posbírat plody letošního vývojového programu motorového oddělení Ferrari.

Jedna nová pohonná jednotka Mercedesu měla stejný typ problému, i ona přicházela o vodu. Byla to nová pohonná jednotka Mercedesu a snad se i tu podaří zachránit. Mercedes se ale rozhodl Bottasovi vrátit jeho starou pohonnou jednotku, která už absolvovala čtyři kompletní závodní víkendy. Daní za nepoužití třetí jsou mírné obavy o spolehlivost a možná i kompromis na straně výkonu.