Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Bottas byl ve Španělsku blízko "velkého problému"

Bottas byl ve Španělsku blízko "velkého problému"

Skryté drama týmu Mercedes

Po skončení Velké ceny Španělska jsme se museli ptát: "Co to Ferrari zase vyvedlo?" Sebastian Vettel držel druhé místo na okruhu, kde se předjíždí velmi těžko. V poslední třetině závodu však zajel do boxů, aby vyměnil sadu středně tvrdých pneumatik za jinou. Klesl na čtvrté místo a tam už také zůstal, zatímco Valtteri Bottas a Max Verstappen prostě dojeli do cíle a přidali se k oslavám Lewise Hamiltona na stupních vítězů.

Odpovědi začaly přicházet až po závodě. Vůz Ferrari na novém asfaltu rychle spotřebovával gumu z pneumatik. Vettel si je jistý, že jednozastávková strategie nebyla pro něj možná. Skládanku kompletuje dílek od šéfstratéga Mercedesu Jamese Vowlese, který po závodě prozradil, že Bottas měl co dělat, aby svůj vůz dostal do cíle po jediné výměně pneumatik.

"Je třeba říci, že to bylo extrémně těsné," řekl o Bottasově dojezdu. "Kdyby byl závod o kolo nebo dvě delší, nastal by velký problém. Valtteriho poslední kola byla nervydrásající. Věděli jsme, že levá přední pneumatika už téměř nemá gumu a museli jsme se rozhodnout, co s tím uděláme. Ale před vozem Red Bullu jsme měli osmisekundový náskok, tak jsme se rozhodli, že v některých klíčových zatáčkách zpomalíme, abychom šetřili pneumatiky. Zároveň jsme je ale nesměli nechat vychladnout.

Byl to velmi obtížný úkol a Valtterimu patří uznání za fantastickou práci. Dostali jsme ho do těžké pozice a on ji zvládl na výbornou, pneumatiky mu vydržely do posledního kola. Věděli jsme, že Vettel velmi pravděpodobně pojede znovu do boxů a že je extrémně nepravděpodobné, abychom po další zastávce něco získali. Zřejmě bychom zůstali za Vettelem a Red Bullem a nezískali druhé místo. Rozhodli jsme se riskovat. Bylo to extrémně těsné, těžké rozhodnutí, ale ukázalo se být správné."