Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

FIA vydala směrnici ke zpětným zrcátkům

FIA vydala směrnici ke zpětným zrcátkům

Týmy se raději mají předem zeptat

FIA se pokouší udělat jasno ve sporné otázce zpětných zrcátek na vozech F1. Jak známo, jejich podoba na monopostech Ferrari byla shledána jako nelegální a stáj je musí před VC Monaka odstranit.

Nyní byla vydána direktiva, podepsaná technickým delegátem FIA Nicholasem Tombazisem. Praví se v ní, že připevnění těchto komponent musí plnit pouze tuto jedinou funkci. Tedy nesmí mít žádný pozitivní aerodynamický účinek. „Akceptujeme však, že týmy se budou snažit minimalizovat nepříznivý efekt zrcátek, jejich krytů a úchytů na aerodynamiku,“ uvádí se doslova.

Protože hranice mezi redukcí ztráty a získáním výhody bude, alespoň zpočátku, dosti nejasná, vyhradila si FIA právo kontroly. Její metodiku dosud nezveřejnila. I proto Tombazis apeloval: „Názory na to, co je povolené a co už ne, se v tomto případě mohou lišit. Pohybujeme se v šedé zóně. Doporučuji, aby všichni s námi věc konzultovali ještě před montáží na vůz. Ušetří čas i peníze.

Na striktně formulovaný závazný předpis je už pozdě. Po 30. dubnu je k jeho přijetí nutný souhlas všech týmů, což není příliš pravděpodobné. Jeho zavedení lze proto očekávat až od sezony 2019.