Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ferrari dalo zákazníkům nové motory

Ferrari dalo zákazníkům nové motory

Vettel si počká na Kanadu

Zákazníci Ferrari dostali v Monaku nové motory. Pro Romaina Grosjeana a Kevina Magnussena z Haasu i Marcuse Ericssona a Charlese Leclerka ze Sauberu se jedná o první výměnu spalovacího motoru. Spolu s ním dostali také nové turbo a nové MGU-H, tedy části pohonné jednotky, u nichž pravidla dovolují použít tři za sezonu. MGU-K, elektronika a baterie ještě musejí vydržet několik závodů.

Ještě nejsme ve třetině sezony, Monako je šestý závod z jednadvaceti. Ale první motory mohou být nadále využívány v pátečních trénincích, díky čemu by novější kusy měly vydržet více velkých cen. A kdyby něco nešlo podle plánu, může se starý motor ještě vrátit do ostré akce například na Hungaroringu nebo v Singapuru.

"Je to v souladu s naplánovaným cyklem," řekl Gűnther Steiner, šéf týmu Haas. "Tento víkend celý absolvujeme s novou pohonnou jednotkou. Od Kanady to už budeme dělat tak, že číslo 1 použijeme v prvním a ve druhém tréninku a závodní jednotka se bude používat až od soboty. Je to přirozený cyklus, takže bychom celý rok měli vystačit se třemi pohonnými jednotkami."

Monte Carlo je tratí, kde se výkon motoru projeví nejméně a zároveň je agregát nejméně zatěžován. Přitom v Kanadě by už Ferrari mělo mít k dispozici vylepšený a výkonnější motor, výsledek práce motorového oddělení od začátku sezony až do těchto dní. Tak proč zákazníci dostali motory teď? Nejspíš právě proto, že výrobce si první kusy z nejnovější verze nechává pro svůj tovární tým, ale když si už jednou u FIA nechá homologovat nové díly, nemůže zákazníkům dodávat jinou, starší verzi.

V Kanadě bude ovšem mít nejnovější verzi pohonné jednotky Ferrari pravděpodobně pouze Sebastian Vettel, jelikož Kimimu Räikkönenovi museli motor, turbo i MGU-H vyměnit už před dvěma týdny ve Španělsku.