Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Monopost Ferrari je zcela v pořádku

Monopost Ferrari je zcela v pořádku

Šetření FIA neprokázalo žádné nelegální úpravy

FIA zbavila Scuderii Ferrari veškerých podezření z technických machinací. Podle výsledků dlouhodobého šetření je její auto v pořádku. K žádným nelegálním úpravám, majícím za cíl zvýšení výkonu hybridní jednotky nad povolenou hranici 163 koní, nedošlo. Manipulace s kontrolními senzory na výstupu z baterie nebyla prokázána.

V Baku jsme pojali určité pochybnosti, které se nepodařilo na místě rozptýlit. Analýza poskytnutých dat ani vysvětlení, která jsme obdrželi, nás stoprocentně nepřesvědčily. Až ve Španělsku jsme měli k dispozici dodatečné prostředky, díky nimž jsme věc pochopili v celé její komplexnosti. Nyní jsme spokojeni,“ vysvětlil ředitel velkých cen Charlie Whiting, proč to trvalo tak dlouho.

Charlie Whiting oznámil, že monopost Ferrari je z pohledu předpisů v pořádku

 

Whiting také prozradil, že celá aféra vypukla na základě oznámení dvou bývalých zaměstnanců Ferrari, kteří odešli – k Mercedesu. Konkrétně šlo o Jamese Allisona a motoráře Lorenza Sassiho. Odkud vítr fouká, bylo zřejmé i z četných mediálních projevů členů německé stáje. Často zmiňován byl v této souvislosti zejména rozhovor Nikiho Laudy pro deník Bild. Oficiální protest nicméně Mercedes nepodal.

Tento fakt podrobil kritice prezident FIA Jean Todt: „Jestliže má někdo podezření, že ten druhý činí něco v rozporu s pravidly, nechť podá protest. Pro F1 je to mnohem prospěšnější, než si to vyřizovat přes noviny.