Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Hamilton vydělává nejvíc

Hamilton vydělává nejvíc

Tři jezdci mezi 100 nejlépe placenými sportovci

Tři velké hvězdy F1 se dostaly do žebříčku 100 nejlépe vydělávajících sportovců. Žebříček sestavil časopis Forbes a zahrnul do něj sportovce z celého světa.

Mezi nejlepšími boxery, basketbalisty a hráči amerického i evropského fotbalu jsou i tři závodníci z F1, ačkoli se ani jeden nedostal do první desítky. Nejvíce, podle odhadů, vydělal Lewis Hamilton, jehož nalezneme na 12. místě s celkovým výdělkem 51 milionů amerických dolarů, což je v přepočtu 1,1 miliardy korun. Z toho 42 milionů byl jeho plat u Mercedesu a dalších 9 milionů mu na účet poslali jeho osobní sponzoři.

Hamilton se sice za jediný rok dostal k bohatství nepředstavitelnému pro běžného člověka, ale přesto může závidět muži na vrcholu žebříčku. Boxer Floyd Mayweather loni vydělal 285 milionů a dalo by se říci, že to bylo jen za 36 minut v ringu s Conorem McGregorem. Na pomyslných stupních vítězů jsou spolu s ním dva rivalové z fotbalových stadionů, Lionel Messi a Cristiano Ronaldo, kteří vydělali 111, respektive 108 milionů.

Ale zpět k jezdcům F1. Na 18. příčce tohoto žebříčku je Sebastian Vettel se 42,3 milionu. Vlastně by měl být stejně dobrou výplatu jako Hamilton, jenže buď kvůli kontraktu s Ferrari, nebo z vlastní vůle nemá velké smlouvy s osobními sponzory. Proto mu z tohoto pramene loni přiteklo pouze 300 000 dolarů. Asi není překvapením, že třetím do party je Fernando Alonso. Tomu loni McLaren, předposlední tým v Poháru konstruktérů 2017, zaplatil 32 milionů a další milion si vydělal jinde.

Připomeňme, že od letošního roku platí nová smlouva Maxe Verstappena s Red Bullem a prý je k mladému jezdci mnohem štědřejší než původní, juniorská. To se ale do žebříčku promítne až příští rok.