Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren se trápí dál, hledá řešení

McLaren se trápí dál, hledá řešení

Personální změny nebudou, ujišťuje Brown

Stále temnější mračna se stahují nad týmem McLaren. Z předsezonních slibů není nic, stejně jako z odhodlání přiblížit se špičce nasazením "skutečného vozu pro sezonu 2018" v Barceloně. Tým z Wokingu, který se chtěl s motory Renault stát pravidelným účastníkem Q3, se včera nedostal ani z Q1. Oranžové mclareny tak dnes uvidíme mezi podstatně levnějšími vozy, což se majitelům nemůže líbit.

Generální ředitel týmu Zak Brown se nás snaží přesvědčit, že personální změny do konce roku nehrozí. Stále častěji a hlasitěji se mluví o tom, že by měl z týmu odejít Éric Boullier, který je ale závodním ředitelem a za problémy ve Wokingu jsou zodpovědní jiní lidé.

"Myslím, že jsme už identifikovali problémové oblasti," tvrdí Zak Brown. "Je to v aerodynamice. Něco, co nevidíme v aerodynamickém tunelu. Proto se to v něm nedá ani vyřešit. Ale není to jeho chyba. Prostě to, co jsme identifikovali jako naše slabé místo, není v tunelu vidět."

To znamená nutnost ověřovat potenciální řešení na trati, což při velmi omezených možnostech testování znamená ztrácet drahocenný čas během závodních víkendů, kdy musejí jezdci v trénincích zkoušet různé kombinace křídel a variace podlah.

"Zatímco většina týmů už jen realizuje svůj vývojový program, vylepšuje fungující základ, my pracujeme na odstraňování problémů. Identifikovali jsme oblast, která je jejich zdrojem, takže už víme, s čím bojujeme. Co ještě nemáme, je kompletní řešení.

Mohu potvrdit, že všichni ze současného závodního týmu budou i v Abú Zabí. Nebudu dělat žádné personální změny, ačkoli náš závodní tým má 700 až 800 lidí. Éric je jeho důležitým členem. Ale samozřejmě budeme muset zjistit, jak došlo k chybám v aerodynamice a při vývoji vozu."