Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Liberty Media se pojede podívat do Assenu

Liberty Media se pojede podívat do Assenu

Nizozemská velká cena přestává být utopií

Nápad na obnovu VC Nizozemska dlouho vypadal jako ztřeštěný nápad několika málo soudných jedinců. Teď ale získává konkrétní kontury.

Především se jediným kandidátem na její pořádání stal okruh v Assenu. Zastaralý Zandvoort, na němž se jel v roce 1985 poslední závod F1 v zemi tulipánů (vyhrál ho Lauda před Prostem a Sennou), a plánované městské tratě v Amsterodamu či Rotterdamu jsou zřejmě již mimo hru.

V Assenu se pravidelně koná nesmírně populární a především hojně navštěvovaná nizozemská Tourist Trophy, která je součástí MotoGP. Borcům v jedné stopě je také přizpůsobeno zařízení autodromu. Jak upozornil při své inspekční návštěvě počátkem roku ředitel velkých cen Charlie Whiting, pro F1 by tak bylo potřeba zvýšit obrubníky a v některých úsecích dostavět bariéry. Samotný profil okruhu je ale plně vyhovující. „Poradil jsem jim pár věcí, které by určitě byly ku prospěchu jejich záměru. Pokud vím, už mají vybranou projekční firmu, která se nutnými úpravami zabývá,“ uvedl.

 

Dočká se oranžová záplava vlastní velké ceny?

 

Těmi, o nichž Whiting mluvil, jsou představitelé nedávno založené Netherlands Grand Prix Foundation. V jejím čele stojí Lee van Dam, který se objevil i v padoku VC Německa. Vedl zde rozhovory se zástupci Liberty Media. Znamená to, že začíná druhé a klíčové kolo, v němž budou probírány obchodní záležitosti. „Absolvovali jsme velmi užitečný mítink. Všechno běží hladce, za pár týdnů se znovu setkáme v Assenu,“ pochvaloval si Van Dam. „Nemáme samozřejmě zatím nic jistého, ale už to, že náš projekt hned nesmetli ze stolu, je dobrým znamením.

Potenciální promotér má v rukou tři trumfy. Prvním je pivovarský gigant Heineken, který se dlouhodobě angažuje ve F1 a určitě by přivítal možnost prezentace na domácí půdě. Dále osoba Maxe Verstappena a obrovská fanouškovská základna, kterou na sebe váže. A také, pokud by se naplnily černé scénáře, nekonání VC Německa. Pro její diváky by Assen mohl být nejvhodnější alternativou.