Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Podle Schecktera byl Alonso nehorázně přeceňován

Podle Schecktera byl Alonso nehorázně přeceňován

Brundle: Fernando nad sebou potřeboval bič

Svět rychlých kol pomalu vstřebává informaci o odchodu Fernanda Alonsa z F1. Komentátoři mají volné pole působnosti pro vymýšlení konstrukcí, kam dvojnásobný mistr světa zamíří a kdo ho u McLarenu nahradí (i když tohle Zak Brown a spol. podle všeho už sakra dobře vědí…).

Přemýšlí se i nad zvláštní pasáží z Alonsova emocionálního prohlášení, v němž se zmínil, že se v budoucnosti chce do F1 vrátit. Vzhledem k tomu, že se mu neodvratně blíží čtyřicítka, těžko to bude v roli závodního jezdce. Že by pošilhával po šéfovské židli v nějakém týmu?

Sociální sítě zaplavila spousta zpráv od jeho soupeřů současných a minulých, různých osobností z branže i fanoušků, kterých má nespočetně. V tomto oslavném chorálu, vyšperkovaném výlevy některých mimořádně exaltovaných příznivkyň, ovšem zazněl skřípavý tón.

Jeho původcem je starý muž, žijící již dlouho v ústraní na farmě v anglickém hrabství Hampshire a k dění ve F1 se obvykle nevyjadřující. Tentokrát však mistr světa z roku 1979 Jody Scheckter udělal výjimku. V rozhovoru pro BBC otevřeně prohlásil, že Alonso byl po celou svou kariéru nehorázně přeceňován.

 

Jody Scheckter má na Alonsa specifický názor

 

Především mu vyčítá, že nebyl týmovým hráčem. „Neustále rozčiloval sebe i všechny kolem. Takhle se tituly nevyhrávají,“ uvedl. „Úkolem závodníka je kolektiv stmelovat, ne být pro něj přítěží. Fernando patřil k nejlepším, ale nebyl nejlepší ze všech. Z historického pohledu pak už vůbec ne.

 

Podle Martina Brundlea potřeboval Alonso pevné vedení

 

Podstatně uvážlivěji se na věc podíval jeden z nejuznávanějších expertů na F1 Martin Brundle. V „princi z Asturie“ především vidí obrovsky talentovaného jedince, který ovšem, z nejrůznějších příčin, nedokázal zužitkovat veškerý svůj potenciál. „Potřeboval nad sebou silnou ruku, která by ho udržela v kritických fázích na uzdě. Otázkou je, zda vůbec někdo takový existoval. Jeho ohnivá povaha a neuvěřitelná rychlost mně ale budou moc chybět,“ podotkl.