Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Souboj tatínků o Force Indii se přiostřuje

Souboj tatínků o Force Indii se přiostřuje

Mazepin hodlá do F1 protlačit syna na úkor Strolla

Záležitost kolem převzetí týmu Force India skupinou investorů vedenou Lawrencem Strollem se možná zkomplikuje. S postupem insolvenční společnosti FRP Advisory je totiž hrubě nespokojen další z uchazečů, ruský těžařský koncern Uralkali.

Ten, jak známo, kontroluje Dimitrij Mazepin, jehož syn Nikita je u Force Indie veden coby testovací jezdec. Je tedy jasné, odkud vítr fouká. Potomkovu působení ve formuli 1 totiž hrozí rychlý konec.

Oficiálně si Uralkali stěžuje, že insolvenční správci Paul Rowley a Jason Baker nepřijímali jednotlivé nabídky v zapečetěných obálkách a neotevírali je v přítomnosti zájemců o koupi. Dále jednostranně upřednostnili variantu s převzetím obchodních podílů Vidžaje Mallyi, Subraty Roye a rodiny Molů na úkor prostého pokračování v činnosti organizace. Navíc na detailní zpracování byznysplánu poskytli minimum času, „méně než jeden pracovní den.“

Nikita Mazepin by se rád s pomocí otcových milionů udržel ve F1

Během dalších čtrnácti dnů pak bylo třeba dospět k dohodě s třinácti indickými bankami, jimž Mallya a spol. dluží. To se údajně nedalo zvládnout. Tiskový mluvči Uralkali dokonce hovoří o šikaně. Zde se ovšem naskýtá otázka, jak to mohl stihnout Stroll. Nebo byl na něj použit jiný metr?

FRP Advisory proto, podle Uralkali, nepostupovalo v zájmu věřitelů, společníků firmy a ani další perspektivy stáje. Změna vlastníků v průběhu sezony musí totiž být odsouhlasena všemi ostatními týmy, což je krajně nepravděpodobné. V opačném případě se Force India může rozloučit s 58 miliony eur od Liberty Media.

Uralkali se hodlá jednak soudit, jednak předložit vlastní projekt, slibující vyrovnání veškerých závazků Force Indie, včetně těch, které dodatečně vyplavou na povrch.