Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Magnussen prohrál soudní bitvu s bývalou manažerkou

Magnussen prohrál soudní bitvu s bývalou manažerkou

Dán musí platit 20 procent z příjmů

Pětadvacetiletý jezdec Kevin Magnussen z týmu Haas prohrál soud se svým bývalým agentem. Dánský soud rozhodl, že Dorte Riis Madsenová má právo na 20 procent jeho příjmů od 1. září 2015 do 30. června 2021.

Po pátečním tréninku, den po vyhlášení rozsudku, popsal Magnussen situaci jako „poněkud matoucí“. Přestože se odhaduje, že Magnussenova smlouva se stájí Haas má hodnotu přes milion liber, dostává z ní jen nepatrný zlomek a z této částky je placena Madsenová. Ta může proti soudnímu rozhodnutí podat rozklad, ale prozatím to pro Magnussena znamená konec složitých tahanic, které se vlekly několik let.

Magnussen a Madsenová začali spolupracovat před deseti lety a podepsali novou smlouvu, když v roce 2011 dovršil věk osmnácti let. Podle této smlouvy jí až do července roku 2021, kdy smlouva vyprší, náleží 20 % jeho příjmů. Ale v roce 2010 začal Magnussena podporovat dánský miliardář Anders Holch Povlsen. Společně založili firmu Racingselskabet, kterou z 51 % vlastní Povlsen a z 49 % Magnussen. Společnost si najala Magnussena jako závodníka a Madsenovou jako manažerku.

Všechny následné smlouvy byly uzavřeny přes Racingselskabet. Magnussen dostával plat a Povlsen odměnu za to, že do Magnussena investoval miliony liber. Svůj díl dostávala také Madsenová, ale ne dvacet procent, jak stálo v původní smlouvě, na což mělo vliv právě to, že do vztahu vstoupil Povlsen coby investor do Magnussena. Na konci roku 2014 se Magnussen a Madsenová nepohodli.

 

Podle dánského listu Ekstra Bladet Magnussen u soudu letos prohlásil, že byl „rozčarovaný“ ze ztráty místa v McLarenu a neměli žádný plán B, a proto chtěl spolupráci ukončit. Společnost jí dál vyplácela plat – asi 74 000 liber –, avšak v létě 2016 přestala, a tak se Madsenová rozhodla vymáhat dvacet procent soudní cestou, protože si myslí, že na ně má podle původní smlouvy nárok. I když je dostane, nakonec z toho bude nižší částka, než Madsenová původně očekávala.

Na otázku, kdo soudní spor vyhrál, Magnussen odpověděl: „Vlastně ani jeden. Podle mě nevyhrál nikdo."

Magnussen zároveň podal žalobu na právníka Kristiana Paaschburga. Tvrdí, že při vypracování smlouvy mezi ním a Madsenovou dostatečně nechránil jeho zájmy. Soudce rozhodl, že Paaschburg na sebe sice musel vzít nějakou odpovědnost, ale protože původní smlouva byla uzavřena již v roce 2011, od té doby uplynulo tolik času, že je nyní na vypořádání pozdě.

To znamená, že Magnussen prohrál i tento případ a v obou dvou musí uhradit příslušné soudní výlohy.