Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Rozlučka s penalizací

Rozlučka s penalizací

Ricciardo dostal tři místa za kolizi s Magnussenem

Daniel Ricciardo neodstartuje do svého posledního závodu ve formuli 1 ze stejné pozice, kterou si vyjede v kvalifikaci. Australan si totiž do Abú Zabí přiveze trest v podobě ztráty tří míst na startovním roštu. Může za to incident z prvního kola Velké ceny São Paula. Během něj Ricciardo zavinil v osmé zatáčce kolizi s Kevinem Magnussenem, po které oba piloti ze závodu odstoupili.

Ricciardo se původně pokoušel ponořit pod Magnussena a dostat se před něj. Poté si ale manévr rozmyslel a chtěl se zařadit zpět za něj. Situaci ale neodhadl a došlo ke kontaktu. Po něm se pilot Haasu roztočil a následně trefil zadní částí svého vozu Ricciarda, který se pokoušel Dánovi vyhnout.

McLaren se snažil Ricciarda před sportovními komisaři podržet. Argumentoval tím, že Magnussen byl na výjezdu z osmé zatáčky pomalejší než vozy před ním a bylo proto těžké situaci posoudit. S tím ale komisaři nesouhlasili.

„Sportovní komisaři usoudili, že incident nebyl bezohledný. Nicméně rozhodli, že šlo o incident, který se odehrál mezi dvěma vozy a nebyl ovlivněn dalšími auty. Proto tedy nešlo o typický incident z prvního kola. Bylo také rozhodnuto, že Magnussen projížděl zatáčku běžným způsobem a žádného nepředvídatelného manévru se nedopustil,“ stojí v odůvodnění.

Ricciardo se domníval, že se stáhnul dostatečným způsobem na to, aby zabránil kolizi. Přiznal však, že situaci neodhadl. Na rozdíl od komisařů si ale myslí, že šlo o typický incident z prvního kola.

Za zavinění kolize s Kevinem Magnussenem ztratí Daniel Ricciardo v Abú Zabí tři místa. Foto: McLaren



„Byla to jedna z těch věcí, které se v prvních kolech stávají. Myslel jsem si ale, že je to jasné. Takovéto incidenty jsou nejhorší. Ať už za to ale může kdokoli, pro oba z nás to bylo na nic,“ uvedl pilot McLarenu po závodě.

Kevin Magnussen věřil, že nebýt kolize, mohl dosáhnout dobrého výsledku: „Myslím si, že naše auto mělo po celý víkend skvělé tempo. Je to ale zkrátka tak, jak to je. Daniel to neudělal schválně, ale to nám nijak nepomůže. Každý víkend na tom nejsme tak jako tento víkend, takže je škoda, že jsme z toho nedokázali vytěžit. Měli jsme totiž skvělé tempo,“ mrzelo Dána.

Ačkoli pro Magnussena i Ricciarda skončil závod odstoupením, první jmenovaný i přesto neodjížděl z okruhu Interlagos s prázdnou. Při sobotním sprintu totiž obsadil osmou příčku a připsal si tak jeden bod. Na osmé místo se propadl po startu z pole position, které překvapivě vybojoval v páteční kvalifikaci. Magnussenovi se v ní podařilo zajet nejrychlejší kolo ještě předtím, než byly vyvěšeny červené vlajky a začalo pršet.

 


Čtvrté místo se vzdaluje


Ricciardova penalizace pro Velkou cenu Abú Zabí je další komplikací pro McLaren v jeho boji o čtvrté místo v Poháru konstruktérů s týmem Alpine. Ten už teď pro britskou stáj nevypadá příznivě. V Brazílii totiž odstoupil kvůli problémům s motorem i Lando Norris a Alpine tak navýšil svůj náskok na 19 bodů.

V šampionátu jezdců už Ricciardovi o tolik nejde. Před Velkou cenou Abú Zabí se totiž nachází se 35 body na dvanáctém místě. Teoreticky ale může stále skončit i desátý. Zatímco za jedenáctým Sebastianem Vettelem zaostává o pouze jeden bod, na desátého Valtteriho Bottase ztrácí bodů 14. Aby měl ale vůbec šanci se před Bottase dostat, musel by bezpodmínečně dojet na stupních vítězů, což se vzhledem k současné formě McLarenu a Ricciarda nejeví pravděpodobně.

Ricciardovi tak hrozí, že letos poprvé od 2013 neskončí mezi elitní desítkou. V sezoně 2013 ještě závodil za juniorský tým Red Bullu Toro Rosso a s 20 body obsadil pouze 14. místo. Mimo nejlepších deset skončil i v letech 2011 a 2012. Zatímco do sezony 2011 naskočil až v jejím průběhu s nekonkurenceschopným španělským týmem HRT a nezískal jediný bod, v roce 2012 skončil s Toro Rosso až osmnáctý s deseti body.

Ricciardo letos výrazně zaostává i za svým týmovým kolegou Landem Norrisem. Ten je totiž celkově sedmý a má o 78 bodů více než Ricciardo. Na rozdíl od Australana se letos podíval i na stupně vítězů, když dojel třetí v Imole. Od příštího roku Ricciarda u McLarenu nahradí jeho krajan Oscar Piastri.

Zdroj: Motorsport, PlanetF1, FORMULE.cz, McLaren, Haas, úvodní foto: McLaren