Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Magnussen nahradí na Road Americe zraněného Rosenqvista

Magnussen nahradí na Road Americe zraněného Rosenqvista

Místo VeeKaye pojede Askew

Hned dvě změny způsobené zraněními čekají tento víkend startovní rošt IndyCar Series. Na okruhu Road America nepojedou ani Felix Rosenqvist (Arrow McLaren SP), ani Rinus VeeKay (Ed Carpenter Racing). Rosenqvist tvrdě havaroval v prvním závodě v Detroitu a IndyCar jej neshledala způsobilým vrátit se do kokpitu. VeeKay si v pondělí při tréninku na kole zlomil klíční kost.

První změnu oznámil tým Eda Carpentera. Do vozu místo VeeKaye posadí šampiona Indy Lights z roku 2019 Olivera Askewa. Ten vloni odjel většinu sezony za McLaren, pak jej ale stáj nahradila právě Rosenqvistem. Za zraněného Švéda Askew zaskakoval v druhém závodě v Detroitu.

A dost možná by mu McLaren dal znovu šanci, ale Carpenter byl rychlejší. „Zaprvé, doufám, že Rinus je na tom dobře a že se brzy uzdraví. Jsem vděčný Edovi a jeho týmu, že ve mně věří a svěřili mi vůz číslo 21. Mají silný program a těším se, že jim budu moct pomoci,“ řekl Askew.

VeeKay podstoupil v úterý odpoledne operaci zlomené klíční kosti. Přitom ve své druhé sezoně v IndyCar zažíval skvělou první polovinu ročníku – ve Velké ceně Indianapolisu poprvé zvítězil a v pořadí šampionátu mu patřilo páté místo. Teď se určitě propadne. Pokud rekonvalescence půjde dobře, tak by mohl usednout do kokpitu 4. července v Ohiu, pokud ne, tak další možnost je 8. srpna na novém městském okruhu v Nashvillu.

Magnussen zažije debut v IndyCar

Po nehodě v Detroitu neprošel zdravotní prohlídkou Felix Rosenqvist. Náhradníka tak musel hledat i McLaren a vybral Kevina Magnussena, který v roce 2014 závodil za stáj ve formuli 1. Poslední čtyři roky strávil u týmu Haas. Na Road Americe se setká i se svým bývalým stájovým kolegou Romainem Grosjeanem, který závodí za tým Dale Coyne Racing.

„Je to velká výzva jet rovnou na závod, když jsem předtím nikdy neřídil vůz IndyCar, ale takové příležitosti jsem ne říct nemohl. Brzy se uzdrav, Felixi,“ vzkázal Magnussen.

Ten se o místo v IndyCar ucházel po loňské sezoně, ale neměl dost sponzorů na to, aby závodní sedačku získal. Vzal tedy za vděk programu Chipa Ganassiho ve vytrvalostních závodech IMSA. Tento víkend se v Detroitu dočkal prvního vítězství.

Po amerických formulích Magnussen stále pokukuje. V Indianapolisu nechyběl při přípravách na Indy500 a nechal se slyšet, že slavný závod je něco, co určitě musí někdy v budoucnu zkusit

Zdroj: Racer, úvodní foto Haas