Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Castroneves nahradí v Indianapolisu Askewa

Castroneves nahradí v Indianapolisu Askewa

Poprvé od roku 1999 pojede za jiný tým než Penske

Brazilec Hélio Castroneves bude příští víkend závodit v podniku IndyCar Harvest GP na Indianapolis Motor Speedway. Ve voze s číslem 7 týmu Arrow McLaren SP nahradí nováčka Olivera Askewa. Tomu start v nadcházejících závodech zakázali lékaři IndyCar.

Důvodem ale není koronavirus. Askew měl po závodech v Ohiu potíže s koordinací pohybů a s rovnováhou. Na vině je zřejmě nehoda v letošní pětistovce v Indianapolisu. Askew narazil do zdi, když se vyhýbal havarujícímu Dalymu. Přesto poté absolvoval čtyři závody, ale po důkladném vyšetření jej lékařský tým IndyCar teď shledal nezpůsobilým závodit.

„Bylo to neuvěřitelně těžké rozhodnutí, ale musím se řídit radami lékařského týmu IndyCar a mých doktorů. Mojí prioritou je teď soustředit se na mé zdraví. Přestože nebudu ve voze, budu v Indianapolisu a vynasnažím se podpořit tým Arrow McLaren SP, jak jen bude v mých silách," řekl mladý Američan.

Oliver Askew je úřadující šampion Indy Lights. Foto: IndyCar

Pro pětačtyřicetiletého trojnásobného vítěze Indy500 Castronevese to bude nezvyklá situace. V IndyCar závodí od roku 1998, poslední závod za jiný tým než Penske ale absolvoval 31. října 1999! Po sezoně 2017 jej Roger Penske přesunul do šampionátu sportovních vozů, letos ovšem oznámil, že z něj odchází. Čtveřici závodníků, kteří v něm tým reprezentovali, stáj informovala, že si mohou hledat jiné angažmá. Castroneves se netajil zájmem vrátit se do IndyCar.

„Především přeji Oliverovi jen to dobré a aby se co nejdříve uzdravil. Těším se, až budu zpátky na trati a napomáhat velkému pokroku, kterého letos tým Arrow McLaren SP dosáhl,“ řekl Brazilec.

Bude to pro něj sedmý a osmý závod na okruhu uvnitř Indianapolis Motor Speedway. Castroneves se zúčastnil všech závodů vyjma letošního. Osobním maximem je před čtyřmi roky dosažené druhé místo.

„Blaho Olivera a všech členů našeho týmu je zásadní. Podporujeme Olivera a rozhodnutí IndyCar. Odstoupit a soustředit se na zdraví a uzdravení se je ten správný krok,“ dodal šéf týmu Sam Schmidt.

Zdroj: IndyCar, úvodní foto: IndyCar