Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Castroneves by měl závodit za tým Meyer Shank Racing

Castroneves by měl závodit za tým Meyer Shank Racing

Končí jeho 21 let dlouhé angažmá u Penskeho

Brazilec Hélio Castroneves by se měl v příští sezoně opět objevit na roštu vybraných závodů IndyCar. Čtyřnásobný vítěz 500 mil v Indianapolisu podle webu Motorsport odjede šest závodů za tým Meyer Shank Racing.

Michael Shank se v letošní sezoně dočkal toho, co chtěl už před osmi lety – aby jeho tým absolvoval kompletní sezonu v IndyCar. V roce 2012 to ale nevyšlo kvůli situaci s motory. Shank, jehož stáj závodí ve vytrvalostních závodech, se do IndyCar podíval až v roce 2017. Tehdy jeho pilot Jack Harvey absolvoval jen Indy500. V další sezoně to byly Indy500 a pět dalších závodů. Vloni to bylo úvodních šest závodů, včetně Indy500, a následně další čtyři.

Teď si Shank vytyčil za cíl postupně se dostat k tomu, že jeho tým do celé sezony nasadí dva vozy. Vedle Harveyho má šest závodů v příštím ročníku absolvovat právě Castroneves. Půjde o podniky v Long Beach, v Barber Motorsports Parku, Indy500, srpnový závod v Indianapolisu, Portland a finále v Laguně Sece.

Tým letos koupil druhé šasi Dallara, získal jej od stáje DragonSpeed. Ta chtěla zvolit podobný přístup a z vytrvalostních závodů se postupně rozšířit i do IndyCar, ale do plánů zasáhla koronavirová krize, která tým v plánech vrátila o několik let zpět. Majitelé se tak rozhodli raději šasi odprodat.

Hélio Castroneves závodí v zámoří od roku 1996. Po dvou letech v Indy Lights se přesunul do CART. Debutoval s týmem Bettenhausen Racing, odjel sezonu za Hogan Racing. Když v roce 1999 zahynul ve Fontaně Greg Moore, vybral si Castronevese tým Penske, kam měl Moore po sezoně přejít, coby náhradu. Brazilec závodil v IndyCar za nejúspěšnější americkou stáj do konce sezony 2017. Získal čtyři vítězství v Indy500, nikdy ale nevyhrál titul, byť skončil čtyřikrát na stříbrné příčce.

Castroneves startoval v říjnu v Indianapolisu s týmem Arrow McLaren SP.  Foto: IndyCar

Poslední tři sezony Castroneves strávil ve vytrvalostních závodech IMSA, kde tým Penske startoval s Acurou. Teď ale stáj oznámila, že ze série odejde (tovární program Acury přebírá právě Meyer Shank Racing), a jezdce informovala, že si mohou hledat nové angažmá. Castroneves se už v říjnu objevil v Indianapolisu v podzimní velké ceně v kokpitu McLarenu.

Šampionát IMSA WeatherTech SportsCar Championship končí tento víkend dvanáctihodinovkou v Sebringu. Castroneves se může s týmem Penske rozloučit tím, co se mu v IndyCar nepovedlo – ziskem titulu. S parťákem Rickym Taylorem vedou šampionát o dva body před dalším bývalým pilotem IndyCar Ryanem Briscoem a Nizozemcem Rengerem van der Zandem.

Zatím není jasné, jestli Meyer Shank Racing a Castroneves budou v příštím roce spolupracovat také ve vytrvalostních závodech. Stáj zatím ukázala na Francouze Olivera Pla, ve vybraných závodech se tradičně připojí A. J. Allmendinger, spekuluje se o angažmá dalšího z pilotů, kteří končí u týmu Penske – Danea Camerona. Castroneves by ale mohl pomoci ve čtyřiadvacetihodinovce v Daytoně, dvanáctihodinovce v Sebringu, šestihodinovém závodě ve Watkins Glen a v Petit Le Mans na Road Atlantě. Jeho velkou výhodou jsou totiž zkušenosti s šasi Acury, s nímž poslední tři roky závodil.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: IndyCar