Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Lundqvist si vysloužil sedačku u Ganassiho

Lundqvist si vysloužil sedačku u Ganassiho

Odjede celou příští sezonu

Švéd Linus Lundqvist naplno chytil za pačesy šanci, která se mu naskytla, když u týmu Meyer Shank Racing nahradil zraněného Simona Pagenauda. Není z toho sice sedačka u této stáje, za to u mistrovského týmu Chipa Ganassiho (CGR)!

Ten jej potvrdil v pátek na začátku předposledního závodního víkendu letošní sezony. Během něj se rozhodne, jestli se šampionem stane Álex Palou, nebo Scott Dixon mistrovské oslavy ještě odloží a vynutí si rozhodnutí v posledním závodě. Tak jako tak ale letošním šampionem bude Ganassiho závodník.

„Je skvělé, že máme příležitost najmout Linuse, osvědčeného vítěze, a navíc úřadujícího šampiona Indy NXT," řekl výkonný ředitel CGR Mike Hull.

Čtyřiadvacetiletý Švéd se po závodění v britské formuli 4 a pak 3 a po roce v Euroformuli Open přesunul v roce 2020 do USA do americké Formule 3, kterou naprosto opanoval. Ze 17 závodů vyhrál 15. Jeho nejbližším rivalem byl mimochodem David Malukas. Lundqvist pak odjel dvě sezony v Indy Lights (dnes Indy NXT), v první skončil na 3. místě v konečném pořadí šampionátu (za Kylem Kirkwoodem a Davidem Malukasem). Vloni s velkým náskokem vyhrál, do IndyCar se ale nedostal.

To se mu povedlo až se zraněním Pagenauda, kdy mu šanci dali Mike Shank a Jim Meyer. Ti sice už zřejmě plánovali vsadit v příštím ročníku na svého jezdce z vytrvalostních závodů Toma Blomqvista, ale Lundqvist toho využil a zajistil si místo na prestižní adrese.

"Že se můžu připojit k týmu Chip Ganassi Racing, je pro mě splněným snem," řekl Lundqvist. "Nastoupit na plný úvazek do seriálu NTT IndyCar Series, a to s jedním z nejúspěšnějších týmů v historii šampionátu, je okamžik, o který jsem usiloval po celou svou kariéru. Je těžké vysvětlit, jak moc to pro mě znamená. Jsem neuvěřitelně vděčný Chipovi, Mikovi a všem, kteří mě na této cestě podpořili, samozřejmě včetně mé rodiny,“ dodal.

U stáje nahradí svého krajana Marcuse Ericssona, který přestupuje ke stáji Andretti Autosport. Lundqvist podepsal víceletý kontrakt. U stáje by měli pokračovat i Dixon a Palou, který dal v minulých týdnech košem McLarenu. O to, aby odjel celou sezonu, usiluje Marcus Armstrong. Ten letos startoval jen na silničních a městských okruzích, na oválech v jeho voze nastupoval Takuma Sató.

Zdroj: Původní článek redakce, úvodní foto: Penske Entertainment