Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Blomqvist podepsal víceletou smlouvu s týmem Meyer Shank

Blomqvist podepsal víceletou smlouvu s týmem Meyer Shank

Castroneves pojede ještě dvě Indy500

Velké změny v jezdecké sestavě oznámil na začátku závodního víkendu v Indianapolisu tým Meyer Shank Racing. Stáj, která v posledních letech zaměstnávala bývalé vítěze Indy500 Simona Pagenauda a Hélia Castronevese, v příštích letech vsadí na bývalého pilota DTM či série IMSA Toma Blomqvista.

Na podzim třicetiletý Brit si IndyCar vyzkoušel už v Torontu, ale dojel jen do první zatáčky, kde se přimotal do hromadné nehody. Teď se stájí podepsal víceletý kontrakt na závodění v IndyCar. V posledních dvou sezonách startuje za stáj ve vytrvalostních závodech IMSA. Vloni získal dokonce mistrovský titul.

„Jsme nadšení, že můžeme vzít Toma do našeho programu v IndyCar a že Hélio zůstane klíčovou součástí našeho týmu a bude příští rok bojovat o páté vítězství v Indy500,“ řekl jeden ze spolumajitelů týmu Mike Shank.

„Chci poděkovat Mikeovi a Jimovi (Meyerovi) a všem partnerům, že ve mně věřili a dali mi tuto příležitost. Byla to skvělá cesta poslední dva roky v IMSA, ale měl jsem cukání posunout se do IndyCar a toto je možnost. Jsem natěšený a motivovaný ji co nejlépe využití. IndyCar je neuvěřitelně vyrovnaná série,“ dodal Blomqvist.

Kdo bude jeho stájovým kolegou ve druhém voze, není v tuto chvíli jasné. Tým podle spekulací z padoku zvažuje několik variant od prodloužení Simona Pagenauda, jehož šance ale hatí to, že je zraněný a nemůže ukázat, že na to ještě má, přes návrat Jacka Harveyho, který byl pět sezon a postupně byl u toho, když tým startoval jen v Indy500 (2017), vedle Indy500 odjel pět závodů (2018), devět závodů (2019) a první dvě celé sezony v IndyCar. Poslední dva ročníky ale startuje za tým Rahal Letterman Lanigan Racing, nicméně není tajemství, že se se stájí po sezoně rozloučí. Další možností je pak úplný nováček, například loňský šampion IndyNXT Linus Lundqvist, který za tým coby záskok za Pagenauda jede druhý závod.

Kdo ale ve druhém voze určitě nebude, je 48letý veterán Hélio Castroneves. Čtyřnásobný vítěz Indy500 se po letech v sérii IMSA, kde se mu v roce 2020 podařilo získat premiérový velký titul v kariéře, rozloučil s týmem Penske a vrátil se do IndyCar. A hned přidal ono čtvrté vítězství v Indianapolisu, čímž se vyrovnal největším legendám tohoto sportu. Pro Meyer Shank Racing to navíc byla premiérová výhra. Castroneves se ještě pokusí dosáhnout na pátý triumf.

Ale už to bude coby specialista na Indy500. V týmovém oznámení se mluví o příští sezoně, podle webu Racer.com má Castroneves ve třetím voze týmu zajištěny starty dokonce v dvou následujících pětistovkách, což znamená, že bude závodit v IndyCar minimálně do svých 50 let.

Vedle pilota třetího vozu v Indy500 bude ale také plnit roli trenéra a mentora jezdců, ambasadora týmu a hlavně spolumajitele, kterému patří menšinový podíl ve stáji. V té kromě Shanka a Meyera má podíl také vlastník Formule 1, společnost Liberty Media.

„Chci poděkovat Mikeovi, Jimovi a Liberty, že mě přijali coby spoluvlastníka. Během mé kariéry jsem měl to štěstí, že jsem se mohl obklopit úžasnou skupinou lidí a tato cesta bude další kapitolou, na kterou se nemohu dočkat. Nechápejte mě špatně, pořád v sobě mám oheň, pokud jde o závodění a ukážu to v Indy500 na mé cestě k pátému vítězství,“ dodal brazilský veterán. Na sociálních sítích také zdůraznil, že to není konec kariéry a je otevřený závodění třeba ve sportovních vozech či v brazilských stock cars.

Zdroj: Původní článek redakce, úvodní foto: Penske Entertainment