Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Williams oslepily mimořádně úspěšné roky

Williams oslepily mimořádně úspěšné roky

Nastal čas dokončit změny zahájené v roce 2013

Když Williams na začátku hybridní éry náhle skočil z devátého místa Poháru konstruktérů mezi širší špičku nahánějící tovární mercedesy, zastavilo to proces modernizace fungování stáje. Tak alespoň Claire Williamsová vysvětluje, proč se tým najednou ocitl tam, kde byl v roce 2013. V něm se hodně mluvilo o změnách uvnitř stáje, které měl iniciovat nový technický ředitel Pat Symonds, přičemž i sama Williamsová se stala zastupující šéfkou týmu v březnu téhož roku.

"Jedna věc, na kterou jsme si nakonec nenašli čas, je změna podnikové kultury, kterou máme ve Williamsu," řekla dcera Franka Williamse v rozhovoru pro web Motorsport. "Musíme se ujistit, že máme skvělé pracovní prostředí. Na to se nyní soustředíme. Nerozhlížíme se kolem, díváme se dovnitř společnosti. Chceme, aby každý ve Williamsu mohl pracovat tak, jak potřebuje. To je ta část skládačky, která nám loni chyběla.

Dalo by se říci, že nás oslepil rychlý úspěch. Ten přišel už v roce 2014, přitom do práce jsme se pustili během roku 2013. Neudělali jsme toho málo a potom přišly roky, během kterých nebylo vidět, že jsme něco nedokončili. Jsem ráda, jsem nadšená a myslím přitom na naše lidi. Když se nedaří, láká vás to na lov lidí zvenčí. Přivést někoho, kdo všechno změní, to je pěkná představa. Jenže ve F1 to takhle nefunguje."


Kultura, pracovní morálka, odhodlání jednotlivce přijít s odvážným řešením, to jsou důležité věci, ale finance umožňující práci na vývojových projektech jsou neméně důležité. Williams bude po skončení této sezony čelit ztrátě peněz od titulárního sponzora Martini (jenž odchází z F1), od otce Lanceho Strolla (jenž koupil tým Force India) i velké části prostředků od Liberty Media (kvůli poslednímu místu v Poháru konstruktérů).

"Není to konec světa. Každý sportovní tým si jednou za čas projde něčím podobným," je přesvědčena Williamsová. "Nevidím na tom nic neobyčejného. Samozřejmě, je to extrémně nešťastné a procházíme náročným procesem, abychom se z této situace dostali. A samozřejmě bychom chtěli vědět, co bude příští rok. Ale v tomto ohledu bych určitě nepoužila slovní spojení opatrně optimistická. Jsem totálně optimistická! Děláme vše pro to, abychom se z tohoto dostali, vše pro to, aby to tým dokázal.

Musíme být realisté. Z pátého na desáté místo nespadnete proto, že máte pár problémů. Stane se to, když máte přehršel problémů, nebo ještě více. Procházíme procesem, jaký byste od nás v této situaci očekávali. Na rovinu, tým překopáváme od základů a transformujeme ho tak, abychom na tom v roce 2019 byli lépe. Potrvá to. Příští rok určitě nebudeme vyhrávat závody, to se nedá. Víme, že změnit tým F1 je běh na dlouhou trať a platí to i pro organizace naší velikosti."