Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Kvalifikace možná bude čtyřdílná

Kvalifikace možná bude čtyřdílná

O pole position by jelo jen osm kandidátů

Liberty Media by ráda změnila od příštího roku formát kvalifikace. O jeho nové podobě kolují již delší dobu různé zvěsti, v zásadě ale o nic revolučního nepůjde.

Nejdůležitější zásah představuje zvýšení fází ze tří ze čtyř. První tři by i nadále byly vylučovací, ovšem s tím, že by vždy vypadli čtyři nejpomalejší jezdci. Osm nejlepších se pak utká o pole position. Svobodná volba obutí by nově platila již od devátého místa na roštu.

Ředitel velkých cen Charlie Whiting si od toho slibuje větší dramatičnost a nepředvídatelnost vzhledem k rozšíření K.O. systému na tři kola. Také různé taktické manévry, jichž jsme byli svědky v Soči, by se tím značně omezily.

Jde o první produkt činnosti oddělení pro výzkum trhu, které si Liberty Media zřídila. To provedlo rozsáhlou anketu mezi fanoušky. „Myslí si, že by je to zaujalo,“ tvrdí Whiting. „Kratší jednotlivé části a méně prostojů mezi nimi není špatný nápad. Mně se líbí, ale nechci předjímat konečné rozhodnutí.

FIA nyní hodlá prozkoumat, jaký vliv by změna měla ve vztahu k pneumatikám a zda zkrácená doba trvání umožní dva pokusy o rychlé kolo. Teprve potom by byl projekt dopracován do finální podoby.

 

Beatu Zehnderovi ze Sauberu se nová podoba kvalifikace nezamlouvá

 

Samozřejmě se ihned ozvaly kritické hlasy. „Pomůže to jen velkým týmům,“ míní manažer Sauberu Beat Zehnder. Podle něj pro silnou šestku bude stejně hračkou postoupit do top 8, a to klidně i na tvrdší směsi. Čekat, že špičkoví piloti budou častěji chybovat, je podle Zehndera naivní.

Záležitost jsme ještě zdaleka neuzavřeli,“ upozorňuje sportovní ředitel F1 Ross Brawn. „Očekáváme nyní kolem ní plodnou diskusi. Pak se uvidí, zda je idea vůbec realizovatelná.“ Prezentace na zasedání Strategické skupiny pro F1 údajně vyvolala rozporuplné reakce.