Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vettel v čele startu VC USA stát nebude

Vettel v čele startu VC USA stát nebude

Byl potrestán za porušení neoblíbeného pravidla

Jeden z posledních hřebíčků do rakve s nadějemi na titul si Sebastian Vettel zatloukl sám. V úvodním tréninku na VC USA nezpomalil po vyvěšení červených praporků dostatečně rychle. Sportovní komisaři ho proto potrestali posunem na startovním roštu o tři místa zpět.

Vettel se stal „obětí“ úpravy pravidel, přijaté před letošní sezonou. Dle jejich článku 31.6 projel úsekem mezi šestým a sedmým stanovištěm traťových maršálů v příliš krátkém čase. Na potřebnou rychlost se dostal až za 27,7 sekundy.

Padla červená. Sundal jsem nohu z plynu, jenže podle jejich názoru pozdě a málo. Podle mě je to nesmysl. Signalizaci jsem včas zaregistroval a okamžitě na ní zareagoval. Víc k tomu nemám co říci,“ rozčiloval se exmistr světa.

Neuhádal však nic, protože proti strohým naměřeným datům nelze nic namítat. Nebo ano? „Domnívám se, že systém má svoje chyby a mezery. K tomu se v pátek ráno přidaly problémy se senzory,“ vysvětloval provinilec.

 

Sebastian Vettel podle sportovních komisařů dojížděl pod červenou do boxů příliš rychle

 

Navíc poprvé přišlo toto ustanovení ke slovu na mokré dráze, pro níž je limit ještě přísnější. „Musel jsem prudce zpomalit, tak na nanejvýš padesátku, abych se do něj vešel. Při tom může auto za tebou do tebe klidně najet. Ale raději příště budu riskovat toto, než další penalizaci,“ dodal Vettel.

Podpory se mu dostalo i ze strany, odkud by to asi nečekal. „Tohle pravidlo je svinstvo,“ vyjádřil se bez obalu šéf Red Bullu Christian Horner. „Formule 1 je dnes přeregulovaná.