Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ferrari zahodilo více než dva měsíce vývoje

Ferrari zahodilo více než dva měsíce vývoje

Vše mohlo být jinak, smutní Vettel

V USA se ukázalo, že soubor novinek nasazený v Rusku, zejména nová podlaha, nefunguje tak, jak si tým z Maranella myslel. Scuderia Ferrari totiž zjistila, že novinky rychlost vozu nejen nezlepšují, ale dokonce zhoršují. V Austinu proto od kvalifikace oba jezdci jezdili s konfigurací vozu z doby před Velkou cenou Ruska. Výsledky mluví samy za sebe. Sebastian Vettel prohrál kvalifikační boj o pole position jen o 0,061 sekundy a Kimi Räikkönen vyhrál závod.

"S vozem jsme udělali několik kroků zpět a zdá se, že takhle je lepší," řekl Vettel už po kvalifikaci.

Když Němec v závodě zjistil, že vůz je opravdu mnohem lepší (že může po startu kolidovat, bojovat s pomalejšími jezdci a přesto dokončit závod před Valtterim Bottasem), nepotěšilo ho to. Vyhlídky na poslední tři závody sezony jsou najednou mnohem lepší, jenže Ferrari se probudilo pozdě a mistrovský titul by už zachránil pouze zázrak.

"Trvalo to příliš dlouho," řekl Vettel po závodě. "Můžete to brát jako dobrou, ale i jako špatnou zprávu. Když musíte vůz vrátit o tři, čtyři měsíce dozadu, aby byl konkurenceschopný, nemůže to být dobrá zpráva. Pro nás bude nyní po technické stránce nejdůležitější pochopit, kde jsme udělali krok vedle, kde se to pokazilo."


A proč vlastně týmu trvalo tak dlouho, než zjistil, že nové díly nefungují?

"To není snadné vysvětlit. Když problém nevidíte, tak nemáte důvod si myslet, že existuje. Jistě, cítili jsme, že vůz není tak silný, jako byl, ale pokud to nevidíte, tak vás to nenapadne. Každý krok vypadal logicky, jenže při zpětném pohledu tomu tak nebylo. Jednoznačně jsme museli něco přehlédnout. Zatím ještě nevíme, kde přesně to celé začalo," vysvětloval Vettel.