Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Hamilton vyrovnal Fangia a míří za Schumacherem

Hamilton vyrovnal Fangia a míří za Schumacherem

Mercedes: Ještě Pohár konstruktérů

Umístění v závodě nebylo podstatné. I čtvrté místo stačilo, aby se Lewis Hamilton stal v předstihu popáté mistrem světa F1. Pro Mercedes to znamená pátý titul v řadě.

Lewis Hamilton zatím absolvoval 226 velkých cen F1 a ve všech poháněly jeho monopost motory Mercedes. Proto i všech pět titulů získal s pomocí těchto pohonných jednotek. Dostal se tím do elitní společnosti pouhých tří jezdců, kteří získali pět nebo více prvenství ve světovém šampionátu. Stejně úspěšný byl Juan Manuel Fangio z Argentiny a ještě o dva tituly bohatší je Michael Schumacher z Německa.

Jeho letošní mise však stále není u konce. Ve zbývajících dvou závodech se bude totiž rozhodovat o prvenství v Poháru konstruktérů. Mercedes zatím vede před Ferrari o 55 bodů, ale ve hře je ještě 86 bodů. Přitom v posledních dvou podnicích bylo Ferrari úspěšnější.

Lewis Hamilton absolvoval hodně těžký závod s krásnou koncovkou

Abych byl upřímný, v tuhle chvíli si to ještě nedokážu plně uvědomit. Splnilo se mi, o čem jsem snil, ale v životě bych si nepomyslel, že tady budu stát jako pětinásobný mistr světa. Nepočítal jsem, že se to stane. Jsem nesmírně vděčný všem, kdo mi pomáhali, abych se toho dočkal. Chci hrozně moc poděkovat všem fanouškům, co tady byli a vytvořili na mexické velké ceně takové jedinečné prostředí. Také chci moc a moc poděkovat svému týmu.

Bono mi do vysílačky řekl, že jsem šampionát nevyhrál tady, ale usilovnou prací v průběhu mnoha závodů. Jsem velmi vděčný za všechnu dřinu doma v továrně, Petronasu, všem našim partnerům a v první řadě Mercedesu. Jsem v něm už od třinácti let a teď jsem dosáhl stejné mety jako před spoustou let Fangio také s Mercedesem. Je to neskutečný pocit. Momentálně mi to ještě připadá neuvěřitelné.

Dnešní závod byl příšerný. Vystartoval jsem výborně a dral se dopředu, ale pak jsme se vyloženě trápili s pneumatikami. Já i Valtteri. Tak jsem se prostě snažil udržet auto na dráze a dovézt ho do cíle. Namouduši jsem strašně vděčný. Zdravím všechny doma a děkuju jim za veškerou podporu. Musím pokorně přiznat, že bez tátova úsilí a vůbec pomoci celé rodiny bych tady nebyl!“ vyznal se ze svých pocitů Lewis Hamilton (4. místo).

Ke všem titulům mistra světa Hamiltona dovezly motory Mercedes

Valtteri Bottas (5. místo) byl v závodě velmi nevýrazný, ale měl s pneumatikami stejné problémy jako jeho kolega (a vlastně i všichni ostatní jezdci!).

Lewisovi moc blahopřeju! Má za sebou další bezvadnou sezonu, hlavně druhou polovinu. Titul si plně zaslouží. Když jsem během roku ztratil šanci na titul já, snažil jsem se mu k dalšímu titulu mistra světa trochu pomáhat. Ale teď už se těším na boje v příštím roce.

Mám za Lewise radost, avšak s dnešním závodem spokojeni být nemůžeme. Bylo to hodně těžké. Začátek závodu se nám vydařil pěkně, jenomže pak jsme se začali potýkat s rychlým opotřebováváním pneumatik. Na tomhle okruhu měly hrozně krátkou životnost. Já jsem nakonec musel do boxů třikrát, což je o dvě zastávky víc, než jsme předpokládali. Přitom jsem bral na gumy ohled, dával si pozor, abych se nedostával do smyku, a přesto se rozpadávaly. Zatím nevím, proč jsme se s nimi tolik natrápili, a to u všech tří odlišných směsí. Budeme to muset prošetřit a zjistit příčinu problémů,“ potvrdil Fin názor nového šampiona.

Prvním gratulantem v cíli byl největší rival Sebastian Vettel

Týmový kolega Valtteri Bottas se ochotně stal dvojkou Mercedesu a plnil taktické pokyny