Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen vyhrál podruhé v sezoně a podruhé v Mexiku

Verstappen vyhrál podruhé v sezoně a podruhé v Mexiku

Red Bull: Hořkosladká neděle

Druhé vítězství Maxe Verstappena v sezoně 2018 lze nazvat dominantním. Hned v první zatáčce se dostal na první místo a poté byl ve vedení po všechna kola závodu, pouze s výjimkou čtyř po zastávce v boxech. V cíli byl o více než čtvrt minuty dříve než druhý Sebastian Vettel. Přesto se určitě nenudil, jelikož musel dávat pozor na pneumatiky a obával se i o motor. Proto ani nevyužíval celý jeho výkon.

"Včera jsem byl frustrovaný a zklamaný, ale dnes jsem šťastný. A nejlepší je být šťastný v neděli!" řekl Verstappen (1. místo), který včera prohrál kvalifikační souboj s týmovým kolegou. "V noci jsem se moc dobře nevyspal a dopoledne bylo nekonečně dlouhé, ale jakmile startovní světla zhasla, všechno bylo jiné. Když jsem byl první, mohl jsem se soustředit na své vlastní tempo. Obzvlášť poté, co Lewis zřejmě začal přicházet o přilnavost. Hlídal jsem si jeho tempo, abych zůstal ve vedení závodu.

Strategii jsme opět trefili přesně. Když jsem věděl, že mě v garáži čeká další nová sada superměkkých, nebylo tak těžké zvládat management pneumatik. Takže když Seb zastavil, udělali jsme to samé a udrželi si stejně velký odstup. Když jsem viděl, že Daniel odstupuje ze závodu, zeptal jsem se týmu, zda by mi neměl snížit výkon motoru, protože jsem již měl náskok. Chtěl jsem si být jistý, že se dostaneme až do cíle. Stupně vítězů byly úžasné. Byl tam diskžokej, publikum přišlo z tribun za námi a bylo to o to lepší, že jsem tam byl druhý rok po sobě."

Dobrý start, základ úspěchu

Jak zmínil Verstappen, Ricciardo závod nedokončil. Jeho naděje na vítězství pohasla, když se mu na startu masivně protočila kola. V době odstoupení ale jezdil na druhém místě a pokoušel se udržet pneumatiky naživu i s jednozastávkovou strategií. Určitým překvapením je, že pravděpodobně musel odstoupit kvůli poruše hydrauliky, která nemá nic společného s pravidelně selhávající pohonnou jednotkou Renaultu. Po vystoupení z vozu řekl, že jeho vůz je prokletý a že pokud Pierre Gasly chce, může v něm za Red Bull odjet poslední dvě letošní velké ceny, protože jeho to už fakt nebaví. Později to ale aspoň částečně rozdýchal.

"Opravdu mě to bolí a už jsem v bodě, kdy nemám pocit, že bych měl závodit i další neděli,“ vylíval si srdce Ricciardo (nedojel). „Už tak dlouho jsem neměl čistý víkend a pokaždé mi to drásá srdce. Byl jsem na pole position, ale propadl se na startu. Vždy se mi něco přihodí. Když mám dobrou sobotu, tak se něco stane v neděli. Nechci končit takto. Vím, že to nikdo nedělá schválně, ale už bych se toho rád zbavil. Dnes jsme chtěli double a rozhodně jsme ho mohli mít. Jsem velmi pozitivní člověk, a když zítra vstanu z postele, pravděpodobně si najdu alespoň něco kladného."