Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ghosnovo zatčení neohrozí tým Renaultu

Ghosnovo zatčení neohrozí tým Renaultu

Všechno má zůstat při starém

Carlos Ghosn, generální ředitel Renaultu, ale i celé aliance Renault-Nissan-Mitsubishi, byl tento týden zadržen japonskou policií pro podezření z finančních a daňových podvodů. Proto je dnes již bývalým nejmocnějším mužem aliance. Jeho kancelář promptně, i když dočasně, obsadil Thierry Bollore, dosavadní provozní ředitel, jenž má věci udržet v chodu, dokud nebude vybrán trvalý Ghosnův nástupce.

Tyto události se dotýkají i F1. Ghosn sice nijak přímo nezasahoval do vedení týmu a trval na tom, že tým nemůže být závislý na každoročních velkých finančních investicích. Ale zároveň byl tím, kdo před správní radou podpořil obnovení továrního týmu i celý program v F1. Má se tedy formule 1 obávat ztráty Renaultu?

"Pro Renault Group je to významná změna, ale bylo mi řečeno, že všechny programy mají pokračovat - u Renaultu, Nissanu a Mitsubishi," řekl v Abú Zabí Cyril Abiteboul, generální ředitel týmu Renault.

"F1 je součástí našich plánů. Je to velmi dobře viditelný a vnímaný projekt, který zásadně zvyšuje povědomí o značce. Důvody, pro které jsme v roce 2015 vstoupili do F1, přetrvávají. Chceme být vidět a vyvíjet technologie.

Je pravda, že Carlos Ghosn sehrál klíčovou roli při rozhodování o návratu na konci roku 2015, ale přirozeně to nemohlo být záležitostí jednoho člověka. Bylo to prodiskutováno výkonnými výbory a následně rozhodla celá společnost. Konec konců, součástí F1 jsme déle než 40 let.