Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Novým kolegou Hamiltona bude Smith

Novým kolegou Hamiltona bude Smith

Mercedes: Lewis vysílá energii

Ani dva jisté tituly mistra světa pro Lewise Hamiltona i tým Mercedes nebyly důvodem k menší koncentraci. Naopak suverénní jízda staronového šampiona jen potvrdila jeho převahu nad všemi soupeři.

Lewis Hamilton (1. místo) si připsal už 73. vítězství a na zdánlivě nedostižného Michaela Schumachera mu jich chybí ještě 18. Vyhrál pojedenácté v sezoně, ale Michael Schumacher v roce 2004 a Sebastian Vettel v roce 2013 triumfovali dokonce třináctkrát!

V Abú Zabí vyšlo najevo, že novým týmovým kolegou Lewise Hamiltona bude herec Will Smith... Proč by jinak oblékal kombinézu?

Brit zakončil další výjimečnou sezonu. Není divu, že se při závěrečném hodnocení soustředil víc na celek než na jednotlivý závod:

Z letoška mám velmi povznášející pocit. Chtěl jsem tady udělat všechno pro to, abych neponechal nic náhodě a vynaložil veškeré úsilí; naše stáj po celý rok odváděla výjimečnou práci, tak jsem se jí chtěl odvděčit a zakončit sezonu co nejlepším výsledkem. Myslím, že jsem na to měl, a jsem moc vděčný za všechnu tu podporu v průběhu celého roku. Celou sezonu jsem dokázal ukazovat svou lepší stránku a dál se na tom budu snažit pracovat a zrovna tak na energii, kterou vysílám k lidem.

Valtteri Bottas (5. místo) sice s týmovým kolegou držel krok v kvalifikaci, ale v závodě je dělila velká propast. Neuhájil pódiové umístění a v závěru závodu se doslova trápil. Chuť si spravil jen ziskem ceny Fastest Lap Award pro jezdce, který zajede nejvíc nejrychlejších kol v sezoně. Letos to dokázal sedmkrát včetně posledního závodu v Abú Zabí. Pomohla mu k tomu i výměna pneumatik v samém závěru.

Bylo by pěkné zakončit sezonu lepším výsledkem, ale tenhle závod asi dobře vystihuje celý ročník. Začalo to dobře, ale pak to šlo z kopce. Na začátku závodu všechno vypadalo dost dobře, jenže potom jsem zablokoval kola v nájezdu do páté a osmé zatáčky a trochu ztratil půdu pod nohama. Potýkal jsem se s brzdami a po kontaktu s Maxem mi pomalu ucházela pneumatika, a proto jsem musel podruhé do boxů,“ vyprávěl po závodě Valtteri Bottas.

S Maxem jsme se sťukli. Byla to pravá bitva a tvrdé závodění, ale v mezích fair play. Poslední kola po zastávce v boxech mi připadala hrozně dlouhá, protože jsem věděl, že se nemůžu posunout na vyšší příčku. Letošní sezona neprobíhala podle mých představ a nadějí, takže jsem vlastně rád, že už skočila.“ 

Čas zhojí všechny rány: Na rozloučenou se Lewis Hamilton objal i s loučícím se Fernandem Alonsem