Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Mercedes se neodvolá

Mercedes se neodvolá

Verstappen je definitivně šampionem.

Mercedes včera prostřednictvím krátké tiskové zprávy oznámil, že stahuje svůj záměr odvolat se vůči výsledkům Velké ceny Abú Zabí 2021 k Mezinárodnímu odvolacímu soudu FIA. Odůvodněním je, že FIA ​​sama spustila interní vyšetřování, kterému se budeme věnovat níže. Ve změnu verdiktu, výsledku závodu, a tedy i výsledku šampionátu už nejspíš stejně nemohl doufat a k prošetření rozhodnutí Michaela Masiho dojde tak nebo tak. Tím se ztratila také poslední malá pochybnost o tom, zda je Max Verstappen skutečně novopečeným mistrem světa.

FIA po setkání Světové rady motorsportu v Paříži oznámila, že zajistí provedení hluboké sondy do průběhu závodního víkendu v Abú Zabí, aby si ze zjištění mohl sport vzít ponaučení. V tiskové zprávě se sice píše, že negativní emoce jsou pouze následkem toho, že fanoušci a týmy nerozumí pravidlům, ale alespoň se tam přiznává, že bylo poškozeno dobré jméno F1, jelikož kontroverze zastínila oslavy titulu i zisk Poháru konstruktérů.

Že Mercedes odvolal své právníky, ale ještě neznamená, že je už všechno v pořádku. Lewis Hamilton ani Toto Wolff se nezúčastnili včerejšího slavnostního předávání cen FIA. Tým Mercedes F1, ale také tým Formuli E předtím odmítly FIA poslat fotografie a vypadalo to, že Mercedes bude galavečer bojkovat úplně. Nakonec přišel Pohár konstruktérů přebrat výkonný technický ředitel James Alison a Nyck de Vries přebral trofej pro šampiona FE před elektrickým monopostem Mercedesu.

Já ani Lewis do Paříže nepocestujeme,“ oznámil šéf týmu Mercedes v předstihu. „Já kvůli loajálnosti k Lewisovi a kvůli zachování mé osobní integrity. Ale bude tam James Alison, aby převzal trofej jménem všech našich lidí v Brackley a Brixworthu, kteří by měli oslavit zisk osmého Poháru konstruktérů v řadě.

Nezúčastnit se galavečera je porušením článku 6.6 Sportovních pravidel F1, která prvním třem jezdcům přímo přikazuje účastnit se, ale těžko si představit, že FIA ​​ještě bude Hamiltona nějak perzekuovat.

Alison se obětoval pro tým a přebral Pohár konstruktérů. Foto: Mercedes

Wolff má stále těžké srdce jmenovitě na Masiho, ředitele závodů F1.

Ne, nemám zájem promluvit si o tom s Michaelem Masim. Rozhodnutí jím přijatá v posledních čtyřech minutách závodu připravila Lewise o zasloužený mistrovský titul. Obzvlášť v posledních čtyřech závodech se vyhýbal i nejmenším záludnostem. V neděli vedl závod od začátku až téměř do konce. Nikomu nedal šanci dostat se do vedení, byť jen na chvilku. Vzít mu vítězství v posledním kole závodu je neakceptovatelné.

Wolff nyní doufá, že se Hamilton nerozhodne náhle ukončit kariéru.

Pokud pošlapeme základní principy sportovní spravedlnosti a autenticity našeho sportu, pak najednou už vůbec nezáleží na stopkách, které nikdy nelžou. Bez ohledu na okolnosti může být sportovec připraven o titul náhodným rozhodnutím. Pak samozřejmě hrozí ztráta motivace. Je normální, že v takové situaci začne zpochybňovat, jestli se vyplatí opět vložit pot a slzy do něčeho, co vám může někdo náhodně vzít. Bolesti z toho, co se nám stalo v neděli, se už nikdy nezbavíme. Jen doufám, že Lewis bude pokračovat v závodění, protože je největším závodníkem všech dob.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Mercedes