Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Hamilton je nejlepší, shodli se šéfové týmů

Hamilton je nejlepší, shodli se šéfové týmů

Vettel není ani druhý

Autosport každoročně využívá svého přístupu k šéfům (téměř) všech týmů a ptá se jich, kdo byl v uplynulé sezoně nejlepší. Šéf týmu nenapíše pouze jedno jméno, seřadí 10 nejlepších od nejlepšího po desátého a tím jim přidělí body stejně jako po závodě, čili první dostane 25 bodů, desátý 1 bod. Detaily, kdo dal komu kolik bodů, jsou tajné, aby šéf necítil povinnost dát dopředu své jezdce.

Hlasovali Toto Wolff, Christian Horner, Cyril Abiteboul, Gűnther Steiner, Zak Brown, Otmar Szafnauer, Fred Vasseur, Franz Tost, a Claire Williamsová. Maurizio Arrivabene z Ferrari udržuje kontakt s médii na minimu.

Není divu, že Lewis Hamilton je opět první. Když někdo vyrovná počet titulů získaných Juanem Manuelem Fangiem, čili se dostane do top 3 celé, téměř 70 let dlouhé historie F1, tak si prostě zaslouží uznání. O to víc, když tento rok neměl dominantní vůz a bojoval se Sebastianem Vettelem závodícím v konkurenceschopném Ferrari. Při devíti hlasujících mohl jezdec dosáhnout maximálně 225 bodů a Hamilton jich má 218. To znamená, že osm šéfů jej dalo na první místo, jeden na druhé. Naopak Vettelovi šéfové jeho chyby spočítali a posadili ho až na třetí místo, za Maxe Verstappena. Kdo by to byl tipoval po první třetině sezony, kdy to byl mladý Nizozemec, kdo pravidelně kolidoval se soupeři, a hovořilo se o jeho problémech s přemotivovaností?

Šéfové nezapomněli zamávat Fernandu Alonsovi. Daniel Ricciardo nejspíš doplatil na bodovou prohru s Verstappenem a rozhodně zaujal mladý Charles Leclerc ze Sauberu, na rozdíl od finských wingmanů ze špičkových týmů. Umístění v nejlepší desítce jistě potěší Estebana Ocona, kterého čeká roční volno, i Nika Hülkenberga. O to méně budou spokojeni Kevin Magnussen, Sergio Pérez, Carlos Sainz nebo Pierre Gasly.

p. jezdec bodů
1. Lewis Hamilton 218
2. Max Verstappen 139
3. Sebastian Vettel 105
4. Fernando Alonso 103
5. Daniel Ricciardo 85
6. Charles Leclerc 71
7. Kimi Räikkönen 57
8. Valtteri Bottas 38
9. Esteban Ocon 27
10. Nico Hülkenberg 23