Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Toro Rosso vlastně Keye ani nebude potřebovat…

Toro Rosso vlastně Keye ani nebude potřebovat…

Více se napojí na Red Bull Racing

Helmut Marko tvrdí, že Toro Rosso a potažmo celá skupina Red Bull již v podstatě nebude Jamese Keye potřebovat, a to otevřelo dveře McLarenu. Britský tým se získáním technického ředitele Toro Rosso pochlubil už loni v létě, ačkoli samotný přestup se bude realizovat až během roku 2019. Key tak bude šéfovat podstatně větší skupině inženýrů, než měl v juniorském týmu Red Bullu, který navíc bude ještě více závislý na A-týmu.

Společný vývoj s týmem Red Bull Racing dává smysl díky většímu společnému projektu Red Bullu s Hondou. Navíc letošní úspěchy Haasu ukázaly, že tímto způsobem lze mít za málo peněz hodně muziky. Popud k hlubšímu propojení prý přišel od majitele společnosti.

"Dietrich Mateschitz nám dal za úkol vytvořit užší pouto s Toro Rosso, čímž se vyhneme tomu, aby v těchto týmech různí lidé dělali totéž dvakrát," vysvětlil Marko, poradce Red Bullu pro motorsport, v rozhovoru pro web Motorsport-Total. "Měli jsme tento plán, a přestože tehdy ještě nebyl kompletní, James Key s ním nesouhlasil. Nakonec je snazší nechat ho jít. Podle mě je to nejlepší řešení."

Jasně, když se Key rozhodl, že odchází, tak ho najednou nepotřebujeme, mohli bychom si myslet. Jenže Toro Rosso ani nehledá jiného technického ředitele, takže Key by nejspíš skutečně nebyl plně vytížen a časem by se stal nadbytečným, třeba již po roce 2020. Pak se ani nedivme, že mu Mateschitzův a Markův plán nevoněl.

"Nechceme místo technického ředitele Toro Rosso zaplnit nikým jiným. Tato funkce již není nezbytně nutná, jelikož Toro Rosso bude používat koncept Red Bullu," potvrdil Marko.