Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Marko: Z Verstappena může být šampión

Marko: Z Verstappena může být šampión

Holanďan je mimořádně rychlý a na svůj věk velmi vyspělý.

Snad všechny fanoušky F1 překvapila zpráva, že příští rok bude za Scuderii Toro Rosso závodit pouze 17 letý Max Verstappen. Holanďan se tak na start velké ceny postaví pouze rok po svém přestupu z motokár do monopostů. Helmut Marko však ve Verstappenovi vidí budoucího mistra světa a odmítá, že by Red Bull jakkoli riskoval.

"Je neuvěřitelně rychlý", řekl Marko. "Na svůj věk je velmi vyspělý a velký pracant. Má vše, co by měl mít mistr světa. Bylo pro nás velkým překvapením, jak rychle se dokázal adaptovat ve Formuli 3. Že je opravdu výjimečným jezdcem dokázal na Norisringu. Během závodů bylo počasí velmi proměnlivé, ale trať byla spíš mokrá než suchá. A on dával zbytku pole 2 sekundy na kolo!

Když se příští rok postaví na start Velké ceny Austrálie, bude mu teprve 17 let, ale nemyslím, že bychom tím něco riskovali. V pár závodech ukázal, že ví jak používat hlavu. Už jsem s ním párkrát mluvil a mohu vás ujistit, že je dostatečně vyspělý. Toro Rosso je navíc známé právě tím, jak dokáže učit a trénovat mladé jezdce. Myslím, že v takovém prostředí a se všemi možnostmi rodiny Red Bull bude na začátek sezony dobře připraven."

Současně s oznámením příchodu Maxe Verstappena oznámilo Toro Rosso i odchod Jean-Erica Vergna. Toho tak nyní čeká 8 velkých cen v barvách týmu, ze kterého bude muset tak-či tak odejít. Proč Toro Rosso a Red Bull tak pospíchali s oznámením výměny?

"Vydali jsme oficiální prohlášení uprostřed sezóny, abychom ukončili všechny spekulace a všem umožnili připravovat se na další rok. Letos můžeme sledovat Kvjata, který do F1 přišel téměř bez testování a okamžitě byl schopen získávat body. Díky tomu můžeme být smělejší a totéž očekávat i od Maxe. Kromě toho je zde Jean-Eric Vergne, kterého čeká ještě 8 závodů. To je jeho šance získat pár dobrých výsledků a udržet se v F1."