Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Kvjat čte Tolstého a poslouchá klasickou hudbu

Kvjat čte Tolstého a poslouchá klasickou hudbu

Za jeho neúspěchy stála deprese

Upřímně řečeno, piloti F1 nejsou považováni právě za intelektuály. Řada z nich kvůli závodění ani nedokončila střední školu a jejich kulturní záliby se omezují na populární muziku a filmové trháky. Více je zajímají pěkné slečny a, jak se veřejnost stále domnívá, večírky spojené s nadměrnou konzumací alkoholických nápojů.

Tento obraz není stoprocentně přesný. Mnoho závodníků disponuje, navzdory chybějícímu formálnímu vzdělání, mimořádně vysokou přirozenou inteligencí. Současný monopost F1 je ostatně natolik složitý stroj, že hlupák by v něm neměl šanci.

Zcela ojedinělou výjimku v tomto směru představuje Daniil Kvjat. „Čte Tolstého a poslouchá klasickou hudbu,“ prozrazuje o něm Helmut Marko.

Že vám to k tomuto notorickému průšviháři jaksi nepasuje? „Hodně Rusů je velmi senzitivních. Navenek jsou to třeba bouřliváci, ale uvnitř hloubaví lidé. Daniil Kvjat svého času upadl do hluboké deprese, což se stále více přenášelo i do jeho jezdeckého stylu. To byl také důvod, proč jsme se rozešli,“ vysvětluje Marko. 

Helmut Marko prosadil, aby Kvjat dostal ještě jednu šanci

 Podle něj měl Kvjat v sezoně 2016 v hlavě „jenom brzdy a pneumatiky“. Jeho tehdejší parťák Daniel Ricciardo používal stejný materiál, zvládl však být o půl sekundy na kolo rychlejší. Kvjat to neuměl vydýchat a výsledkem byla série zbytečných havárií. Prakticky totéž se opakovalo napřesrok, když zachraňoval kariéru v Toro Rosso.

Teď má u stejného zaměstnavatele třetí a patrně definitivně poslední pokus. „Pro nás je důležité mít v tomto roce v autě alespoň jednoho zkušeného člověka,“ tvrdí Marko s tím, že druhý pilot juniorky Red Bullu Alexander Albon se bude hlavně učit. A patrně s nožem na krku. Marko se netají tím, že Thajec byl angažován jen proto, že neexistovala žádná jiná rozumná alternativa. Pokud mu to nepůjde, má tým v záloze talentovaného Daniela Ticktuma, který ale ještě neposbíral dost bodů pro zisk superlicence.