Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

F1 vyvinula první simulátor předjíždění

F1 vyvinula první simulátor předjíždění

Správnost výsledků ověří Vietnam

Formule 1 nebere problém s nedostatkem soubojů na trati na lehkou váhu. O četnost předjížděcích manévrů ani tak nejde, to se již podařilo zajistit v minulosti prostřednictvím rychle degradujících pneumatik a DRS, ale ne všichni fanoušci byli z takového závodění zrovna nadšení. Pár těsných soubojů má větší cenu než nespočet objetí uprostřed dlouhé rovinky. Počet zastávek v boxech kvůli výměnám pneumatik již prudce poklesl a Ross Brawn si dal za cíl odstranit i DRS, ale až když už nebude vůbec potřeba. Toho se má docílit nejpozději v roce 2021 pomocí nové generace vozů, ale i zlepšením závodních tratí. To druhé si vzali na starost Pat Symonds a jeho skupina inženýrů.

"Vyvinuli jsme něco, co můžeme nazvat prvním simulátorem předjíždění na světě," řekl Symonds, bývalý technický ředitel týmů Benetton, Renault a Williams. "Jedná se o mimořádně komplexní systém, simulace jednoho kola trvá několik hodin. V potaz jsou brány skutečný tvar vozu, povrchová plocha, charakteristiky pneumatik... Nyní ho používáme při navrhování nových okruhů a zabýváme se i úpravami současných.

Vietnam bude prvním okruhem, na kterém jsme se podíleli, a myslím si, že přesně víme, proč bude závodění na něm zábavné. Podle mě to bude super okruh. Bude mít fantastické pasáže a uvidíme těsné souboje. Často slyším, že k lepšímu závodění je potřeba více mechanické přilnavosti. Jenže když se například závodí na mokré trati, tak se přilnavost ztratí a je z toho fantastický závod. Teď můžeme postupovat vědecky."

Zmíněné úpravy by se mohly týkat například okruhu Yas Marina v Abú Zabí, kde vrcholí sezona, ale bez DRS se tam předjíždí velice těžko, jak v roce 2010 zjistil Fernando Alonso…