Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton versus Schumacher a další zajímavosti roku 2019

Hamilton versus Schumacher a další zajímavosti roku 2019

Bude, nebo nebude tisící velká cena?

Pokud kromě sledování závodů máte rádi i statistiky F1, zde najdete připomenutí pár nejzajímavějších, které byste měli sledovat v nadcházející sezoně.

Hamilton může překonat Schumachera v počtu vítězství (ale nejspíš se mu to nepovede).
Neuvěřitelných 91 vítězství ve velkých cenách F1. Mnozí jezdci se stali mistry světa a F1 opustili s pouze malým zlomkem z neuvěřitelného historického zápisu Michaela Schumachera. Před 15 lety si nikdo nedokázal ani představit, že by tento rekord mohl být někdy překonán, teď je tu ale Lewis Hamilton s jeho 73 vítězstvími. Poprvé se tedy někdo dostává na dosah k překonání Schumacherova rekordu, přestože 19 vítězství z 21 závodů bude nejspíš nad jeho síly. Pokud se Hamilton opět stane mistrem světa, bude jediný se šesti tituly.

Mercedes a jeho velké double šestkrát v řadě
Za posledních pět let Mercedes získal pět Pohárů konstruktérů a jeho jezdci pět mistrovských titulů. I Ferrari získalo s Michaelem Schumacherem pět titulů v řadě, ale Pohár konstruktérů vyfouklo McLarenu již v roce 1999, takže jich mělo šest v řadě. Mercedes může být na konci tohoto roku jediným týmem v historii se šesti double v řadě, což by znamenalo, že jsme byli svědky největší dominance jednoho týmu.

Kubicovo opravdu dlouhé čekání
Robert Kubica se postaví na start Velké ceny Austrálie 2019 po 3045 dní dlouhé absenci, během které vynechal 159 závodů. V první statistice bude historicky čtvrtý, ve druhé třetí. Jan Lammers se vrátil po 3767 dnech, Luca Badoer vynechal 168 závodů.

Tisíc velkých cen šampionátu F1?
Formule 1 dosáhne na začátku této sezony obrovského milníku. Velká cena Číny bude třetí v letošním šampionátu a tisící(!) pro šampionát F1. Jednoduché a jasné? Ne tak docela. V Číně se nepojede tisící závod F1. Závody kategorie F1 se konaly i před rokem 1950, kdy vznikl pouze šampionát vytvořen z nejprestižnějších velkých cen. Až do roku 1983 se jezdily i nemistrovské závody. Můžeme tedy mluvit o tisícím závodě šampionátu F1 a v historických tabulkách byste skutečně našli tenhto počet závodů. Jenže jsou tady i problémové závody Indianapolis 500 v 50. letech a také mistrovství světa podle pravidel F2 v letech 1952 a 1953. Někteří statistici tedy budou tvrdit, že tisící velkou cenou šampionátu F1 bude až osmý závod sezony 2020.


Nové vlajky na stupních vítězů?
Loni jsme se s žádným jezdcem netěšili z jeho prvního vítězství ve F1, letos by tomu ale mohlo, přímo mělo být jinak. Pokud vyhraje Charles Leclerc, bude to první vítězství pro jezdce s monackým pasem. Pokud vyhraje Pierre Gasly, bude to první vítězství pro francouzského jezdce od prvenství Oliviera Panise v Monaku v roce 1996.

Verstappen, nejmladší téměř ve všem
Max Verstappen jako nejmladší v historii odstartoval do závodu F1, získal bod, zajel nejrychlejší kolo závodu, postavil se na stupně vítězů, vyhrál velkou cenu. Už nemůže být nejmladším jezdcem na pole position, toto prvenství zůstává Sebastianu Vettelovi. Ještě ale může být nejmladším mistrem světa, ale pokud se tak má stát, musí si už on, Red Bull i Honda pospíšit. Zůstávají mu pouze dva roky. Zatím poslední vítěz velké ceny s motorem Honda je Jenson Button, jenž vyhrál VC Maďarska 2006.

Časově nejnáročnější sezona
Letošní sezona dorovná stávající rekord 21 závodů za rok, ale přesto bude delší. Začne o týden dříve, již 17. března, skončí o týden později, až 1. prosince.

Další milníky:
- VC Monaka bude třístou pro Kimiho Räikkönena
- od VC Francie bude Daniil Kvjat jezdcem s nejvíce závody odjetými v barvách týmu Toro Rosso
- v Abú Zabí bychom měli být svědky 250. startu Lewise Hamiltona