Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

F1 zveřejnila čísla sledovanosti

F1 zveřejnila čísla sledovanosti

Ublížila jí pandemie, nebo prospěla?

Formule 1 se podělila o čísla sledovanosti velkých cen sezony 2020 poznamenány pandemii Covid-19. Majitelé mluví o spokojenosti, ačkoli sledovanost meziročně klesla.

Po zrušení březnové Velké ceny Austrálie, mnoha následujících a totálním překopání kalendáře velkých cen se sezona začala až v červenci. Konečná kombinovaná sledovanost sezony 2020 (součet sledovanosti všech závodů) byl 1.5 miliardy diváků. To vypadá na velký pád z 1.9 miliardy diváků sezony 2019. Nicméně je třeba vzít v úvahu, že šampionát 2019 měl jednadvacet závodů a loni jich bylo pouze sedmnáct.

Průměrná sledovanost byla 87.4 milionu diváků, což je oproti roku 2019 pokles pouze o 4.5 procenta. To už není tak dramatické. A jelikož i v letech 2016, 2017 a 2018 se průměr pohyboval kolem 87 milionů, F1 může mluvit o vcelku dobré sledovanosti. A to v roce, kdy reálně hrozilo, že žádné závody nebudou, a tedy ani žádná sledovanost.

Na jedné straně jsme mohli očekávat i rekordní čísla, nakolik lidé uvězněni lockdownem měli více času na televizi, přičemž konkurence sportovních přenosů byla menší. Na horších číslech se nejspíš podepsalo, že v Evropě a v Asii se v létě uvolnila opatření a lidé se dostali na dovolenou právě v době, kdy začala sezona F1, která má obvykle v létě i z tohoto důvodu letní přestávku. Kromě toho, sezoně jasně dominovali Lewis Hamilton a jeho tým Mercedes.

Diváci opět přihlíželi Hamiltonově krasojízdě za titulem. Foto: Mercedes

Trochu překvapivě byla nejsledovanějším závodem VC Maďarska. Následují velké ceny Portugalska, Sachíru a Turecka, tedy závody na (pro F1) novém nebo staronovém okruhu, což by mohlo majitele série přimět uvažovat o pravidelném zpestřování kalendáře rotujícími závody na neokoukaných okruzích.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull