Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Shell bude v Bahrajnu experimentovat s olejem

Shell bude v Bahrajnu experimentovat s olejem

Partner Ferrari se připravuje na další těžký závod.

Ferrari zmobilizovalo své technické partnery, aby se společně dokázali vrátit na pozici, ve které se loučili s loňskou sezónou. Společnost Shell, dodavatel pohonných hmot, se o nadcházejícím závodním víkendu zaměří především na experimentování s mazivy.
 
Maranellští představí v Bahrajnu nový monopost F2005. Ačkoliv to po technické stránce znamená nové šasi a nový motor, Shell použije stejné palivo jako v Malajsii – V Power ULG59/L5. Hodlá však vyzkoušet rozličné motorové oleje.
 
Ovzduší v Bahrajnu obsahuje velmi jemné částečky písku, daleko menší než zrnka na normální pláži. Tento prach je potom nebezpečím pro chladící systém vozu. Týmy musí dávat velký pozor, aby teploty motoru během závodu výrazně nestoupaly, mechaniky proto o víkendu čeká časté vyměňování vzduchových filtrů.
 
Pokud se teploty zvýší nad normál a přiblíží se hodnotám z Malajsie, bude Shell experimentovat s motorovými oleji, aby zajistil správný chod motoru.
 
"Teploty zatím nedosahují třiceti stupňů, mohou však tuto hranici během víkendu výrazně přesáhnout a způsobit tak značnou změnu ve výkonnosti motoru a jeho opotřebení," vysvětluje Mike Copson, technický manažer Shellu pro formuli 1. V letošní sezóně musí navíc inženýři myslet dopředu a počítat i s opotřebením při dalším ze dvojice závodů, pro které mají motory předepsanou životnost. Toho si jsou vědomi i u Shellu: "Po bahrajnu nás čeká Imola, která je pověstná svými nároky na motory vozů, musíme se tedy mít nyní na pozoru."