Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Bod za nejrychlejší kolo se pomalu stává realitou

Bod za nejrychlejší kolo se pomalu stává realitou

Nárok na něj bude mít jen prvních deset v pořadí

Zavedení bonusového bodu za nejrychlejší kolo ve VC F1 je opět o krůček blíže. Včera pozdě večer tuto úpravu pravidel odsouhlasila Světová rada automobilového sportu FIA. Již předtím na ni kývly Strategická i Pracovní skupina pro F1. Chybí už pouze ano od Komise pro F1, to by ale mělo být pouhou formalitou.

Oproti původně navrhovanému formátu došlo k jedné podstatné změně. Po vzoru (a zřejmě i zkušenostech) formule E bude mít na dodatkový bod nárok pouze ten závodník, který se umístí do desátého místa konečné klasifikace. Má se tím zabránit tomu, aby o něj usilovali s čerstvými pneumatikami ztroskotanci z konce pole či dokonce borci, kteří předtím již delší dobu stáli v boxech. 

Dodatkový bod za nejrychlejší kolo pomohl v roce 1958 k titulu Mikeovi Hawthornovi

Z historického pohledu ovšem o úplnou novinku ve F1 nejde. Něco podobného již existovalo v jejím dávnověku, v období let 1950 až 1959. V sezoně 1958 dokonce zajeté nejrychlejší kolo pomohlo Mikeovi Hawthornovi k nejtěsnějšímu vítězství nad Stirlingem Mossem v boji o titul.

A pro zajímavost - při hypotetické aplikaci pravidla by v roce 2008 nebyl mistrem světa Lewis Hamilton, nýbrž Felipe Massa…