Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Red Bull chce od Hondy výkon, ne výdrž

Red Bull chce od Hondy výkon, ne výdrž

Za penalizace se nebude zlobit

Helmut Marko je na koni od chvíle, co se Max Verstappen v Austrálii postavil na stupně vítězů. Byla to pouze první vlaštovka, která naznačuje, že by Red Bull - Honda mohla být v budoucnu úspěšná aliance, ale šéf Red Bullu pro motorsport se již nyní směje pochybovačům.

"Letos se vracíme do boje o mistrovský titul. Říkali o mně, že jsem se jistě zbláznil, když jsem podepsal s Hondou. Místo toho se ukázalo, jako obvykle, že pravdu jsem měl já," pochválil Marko sám sebe. "Nyní můžeme pracovat na ideálním závodním voze. Inženýři si kupříkladu spolu sedli a v předstihu se dohodli na tom, jak bude vypadat chlazení. Předtím jsme prostě jen (od Renaultu) dostali motor a přizpůsobili mu vůz."

Sama Honda přiznává, že výkonově ještě není na jedné úrovni s Mercedesem a Ferrari. Optimisticky naladěný Marko očekává, že rozdíly zmizí v průběhu této sezony: "Honda dosud dodržela všechny své sliby a výsledky dalšího vývoje jsou již na cestě. Díky tomu nepochybuji, že se během sezony dotáhne na Mercedes a Ferrari."

S výdrží a spolehlivostí to už asi tak růžové nebude, jak upozorňuje Christian Horner. Red Bull nemůže chtít od Hondy vše najednou, proto se předem smířil s tím, že v pár závodech příjme tresty za překročení limitu tří pohonných jednotek na jezdce a sezonu.

"S pár penalizacemi za motory navíc si nebudeme dělat hlavu. Chceme výkon a jsou tratě, kde penalizace za výměnu motoru nebude moc bolet. Soustředíme se na výkon, na vymazání ztráty na Mercedes a Ferrari, které F1 roky dominují," řekl šéf týmu Red Bull.